Chcete protekční SPZ? Zaplaťte pět tisíc, plánuje Dobeš

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 10. 2011 10:38
Ministr dopravy chce rozetnout spor o netransparentní vydávání registračních značek
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kdo touží po prominentní registrační značce na svém autě, mohl by si ji zcela legálně opatřit. Stát by ho měla pět tisíc korun a vyhnul by se sporům, jak k "protekční" kombinaci písmen a čísel přišel.

Alespoň tak si to představuje ministr dopravy Pavel Dobeš (VV), který tak chce rozetnout dlouhá léta vedený spor o netransparentní vydávání registračních značek s číslem zvoleným na přání majitele auta.

V novele zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, kterou poslal do připomínkového řízení, navrhuje, aby za zvláštní sestavu čísel a znaků na přání zaplatil žadatel 5000 korun.

Návrh počítá i se zavedením dalších nových poplatků a navýšením dosavadních.

Poplatky by ale nezůstaly v pokladně obcí, které poznávací značky vydávají. Z vybraných peněz mají obce platit výrobu a distribuci tabulek, což dosud hradí ministerstvo dopravy. Úřad tak reaguje na zvyšující se poptávku po tabulkách na jedné straně a krácení rozpočtu ministerstva na straně druhé.

Pavel Dobeš
Pavel Dobeš | Foto: Jan Langer

Za ztracenou SPZ 600 korun

Pokud návrh novely projde legislativním procesem beze změn, za vydání náhradní SPZ místo ztracené zaplatí majitel auta 600 korun.

Správní poplatek za zápis silničního vozidla nejméně se čtyřmi koly do registru se zvýší z 800 na 1400 korun, za vydání tabulky s registrační značkou dá vlastník vozu namísto 200 korun o stokorunu víc.

Návrh obsahuje i zavedení možnosti ponechání registrační značky na původním vozidle při přeregistraci nebo naopak jejího převedení k jinému vozidlu dosavadního vlastníka. Tím by se vlastník auta vyhnul příslušnému správnímu poplatku.

Norma má také zamezit tomu, že někdy při přeregistraci vozidla dosavadní vlastník auto odhlásí z registru, nicméně nový vlastník již nesplní svou povinnost podat přihlášku. V registru je pak nadále vedena osoba předchozího vlastníka vozidla, která ale už auto nemá ve své moci a nemůže ani stav zápisu v registru vozidla změnit.

 

Právě se děje

Další zprávy