Chceme tři ministry včetně zemědělství, vzkazuje KDU

Jan Němec (redaktor) ČTK Jan Němec (redaktor), ČTK
15. 12. 2013 16:00
Lidovci souhlasí s programem rodicí se vládní koalice, vstup do ní je ale zatím nejistý
Pavel Bělobrádek ve Sněmovně.
Pavel Bělobrádek ve Sněmovně. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lidovci odsouhlasili program rodící se vládní koalice s ČSSD a hnutím ANO. To ale ještě neznamená, že skutečně do vlády vstoupí. Definitivně se rozhodnou až po rozdělení resortů v budoucím vládním kabinetu.

Celostátní konference KDU-ČSL v neděli schválila zatím uzavřený text koaliční smlouvy, tedy program a procesní část - pravidla, podle kterých by vznikající koalice měla fungovat, včetně principů, jak řešit budoucí spory.

"Hlasování nebylo jednotné. Většinově ale byl návrh schválen," prohlásil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Podle dalších účastníků jednání šlo spíše o jednotlivce.

"To neznamená, že do koalice vstupujeme. Chybí rozdělení sil ve vládě," dodal Bělobrádek.

Chceme ministra zemědělství

Výsledek nedělního jednání KDU-ČSL se dal čekat. Lidovci už dopředu hlasitě odmítali, že by hráli, jak říkají, "nedůstojnou roli v koalici".

Dohadování o křeslech ve vládě čeká vznikající koalici znovu příští týden - všechny tři strany by se měly sejít už v pondělí. Ve čtvrtek by pak rád předseda ČSSD Bohuslav Sobotka představil prezidentu Miloši Zemanovi rozdělení resortů.

Po neděli je nicméně jasné, že křesťanští demokraté budou trvat na křeslu ministra zemědělství.  "Celostátní výbor vyjádřil svou vůli, že zemědělství bychom měli požadovat zcela zásadním způsobem," řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Jak už dříve napsal deník Insider, to byl ostatně důvod, proč ztroskotala první schůzka ČSSD, ANO a lidovců o dělení resortů. Zatímco KDU chce resorty zemědělství a sociálních věcí, ČSSD jim prozatím nabídla zdravotnictví a kulturu.

Tři křesla, ne jen dvě

Lidovci navíc chtějí tři, nikoliv jen dvě křesla ve vládě. Předsedové ČSSD a hnutí ANO ale opakují, že dvě křesla odpovídají výsledkům ve volbách.

"Oběma pánům předsedům jsem už řekl, ať poměry nepočítají podle mandátů, které zkresluje náš volební systém, ale podle počtu hlasů. Máme více než jednu třetinu volebního výsledku hnutí ANO a třetinu výsledku ČSSD„" řekl už v pátek v rozhovoru pro Aktuálně.cz Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL.

Samotný program prošel na celostátní konferenci KDU-ČSL bez problémů. Vyjednavačům strany se do něj ostatně podařilo prosadit daňové slevy pro rodiny s dětmi i další věci.

Program tak, jak se na něm všechny tři strany shodly, je poměrně sociální. Není ale zatím jasná příjmová stránka rozpočtu. Daňový výpadek měly vyrovnat příjmy z vyšších daní pro firmy nebo zavedení zvláštní sektorové daně pro banky. Tu zatím koalice zavádět nebude a hodlá "šetřit", což prosadilo zjm. hnutí ANO.

Pokud se ovšem ukáže, že úspory tak velké nebudou, koalice se k diskusi o daních zase vrátí.

Ve hře je i menšinová vláda

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš už v pátek začal mluvit o vládě jen s ČSSD: "Fajn, můžeme se bavit i o menšinové vládě, vždycky je lepší, když se dohadují jenom dva," řekl.

A to navzdory tomu, že v době, kdy předseda ČSSD Bohuslav Sobotka bojoval o své místo v čele strany a sociální demokracie byla těsně po volbách paralyzovaná, se Babišovo ANO s lidovci na konci října dohodlo, že do vlády půjdou buď spolu obě dvě partaje, nebo ani jedna z nich.

V podstatě se tehdy shodli na třech možných scénářích: Buď budou obě politická uskupení ve vládě, nebo obě mimo vládu a zároveň podpoří ČSSD, nebo budou obě v opozici.

 

Právě se děje

Další zprávy