Chceme termín eura do června, usnesli se lidovci

Martina Macková
16. 12. 2008 9:55
Koaliční strana požaduje termín vstupu do eurozóny

Praha - První z koaličních stran se přidala k požadavku sociálních demokratů na jasnou odpověď na otázku: Kdy se v Česku bude platit eurem a ne korunou.

Lidovci na dnešním předsednictvu odhlasovali, že budou ve Topolánkově vládě prosazovat, aby to byla právě ona, kdo napíše jasné datum.

"Předsednictvo KDU-ČSL požaduje, aby do 31. 5. vláda určila cílový termín přijetí eura a vstupu ČR do eurozóny," zní usnesení KDU-ČSL.

Menší koaliční partner ODS, která doposud o přijetí eura nechtěla určit, se tak přidal k požadavku opoziční ČSSD. Ta podmiňuje právě přijetí termínu eura případnou dohodu o toleranci vlády v době českého předsednictví. To začíná příští měsíc a končí v červnu.

Lidovci se s ČSSD shodují také ve snaze schválit evropskou tzv. Lisabonskou smlouvu. KDU-ČSL požadovala schválení do konce roku v obou komorách parlamentu. Stejně jako ČSSD a rovněž zelení.

Koaliční strany nakonec ustoupily a koalice odložila ve sněmovně i v senátu většinou hlasů projednávání a schvalování eurosmlouvy do příštího roku. Konečné schvalování dokument zákonodárci naplánovali nejdřív na únor.



 

 

Právě se děje

Další zprávy