Chceme Chorvatsko v EU, hladce schválili poslanci

ČTK ČTK
8. 6. 2012 10:30
Budoucí členství Chorvatska musejí ratifikovat všechny současné členské státy EU
Chorvatsko by se mohlo připojit ke stávajícím členům EU v roce 2013 (ilustrační foto).
Chorvatsko by se mohlo připojit ke stávajícím členům EU v roce 2013 (ilustrační foto). | Foto: Thinkstock

Praha - Sněmovna v pátek podle očekávání hladce schválila smlouvu o připojení Chorvatska k Evropské unii.

Senát souhlasil s dohodou již dříve, nyní chybí už jen podpis prezidenta.

V dolní komoře pro smlouvu hlasovalo 151 ze 164 přítomných zákonodárců, proti nebyl nikdo.

Budoucí členství Chorvatska, které je pro Čechy tradičně významnou turistickou destinací, musejí ratifikovat všechny současné členské státy EU.

Podle smlouvy o přistoupení by se tato země někdejší Jugoslávie měla stát osmadvacátým členským státem unie k 1. červenci příštího roku.

Smlouva mimo jiné uvádí, že Chorvatsko bude mít 12 poslanců v Evropském parlamentu, dokument upravuje také hlasovací poměry v Evropské radě a Radě EU.

Smlouva pojednává i o finančních záležitostech a o různých přechodných obdobích. Přechodná období se týkají například volného pohybu lidí, zboží a kapitálu, dále zemědělství, daní a životního prostředí.

Původně chtěla česká vláda nechat zákonodárce společně s přístupovou smlouvou s Chorvatskem hlasovat také o české výjimce z Listiny práv a svobod v lisabonské smlouvě. Výjimku si vymínil pro podpis lisabonské smlouvy prezident Václav Klaus.

V Česku by ale při společném hlasování evropská smlouva o Chorvatsku neuspěla, neboť výjimku odmítá ČSSD, která má většinu v Senátu.

Chorvatsko požádalo o přistoupení k EU v roce 2003. Jednání o podmínkách členství byla zahájena o dva roky později a ukončena loni v červnu.

 

Právě se děje

Další zprávy