Charita poslance Babáka: Byt za státní a plat nadaci

Martina Machová Martina Machová
2. 6. 2012 13:30
Poslanec VV má v Praze byt, ten je prý malý, tak si za státní peníze pronajal další
Michal Babák (vlevo) má velkou rodinu, tak si nechává platit bydlení ze státního
Michal Babák (vlevo) má velkou rodinu, tak si nechává platit bydlení ze státního | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanec Věcí veřejných Michal Babák si nechává platit bydlení v hlavním městě, i když na pražských Vinohradech vlastní byt o 3+1, který si koupil s manželkou ještě před vstupem do sněmovny. Píše o tom páteční deník Insider.

Podle informací kanceláře sněmovny o čerpání poslaneckých náhrad v roce 2011, šlo na Babákovo bydlení 187 tisíc korun ročně, což je 15,6 tisíc měsíčně. "Je to stejné od roku 2010," doplnil její mluvčí Roman Žamboch na dotaz, jestli Babák stále peníze na bydlení čerpá.

Celkově má Babák jako "mimopražský poslanec" ze zákona nárok na bydlení 204 tisíc korun ročně, trvalé bydliště má totiž na jižní Moravě, přesněji v Těchově, kde mu patří rodinný dům.

Babák pak státem placené bydlení vysvětluje tím, že má velkou rodinu a proto si pronajal v Praze další byt. "Původní vlastní byt mě především svou rozlohou nestačí, protože je zhruba dvakrát menší než ten pronajatý," uvedl.

Jeho vlastní vinohradský byt pak podle něj zůstává prázdný. "Nevyužívám ho a nikomu ho nepronajímám, tudíž na něm nijak neparticipuji," dodal.

Že si nechává za bydlení v Praze platit, pak nepovažuje za žádný přečin nebo zneužívání.  Svůj poslanecký plat totiž na oplátku posílá na charitu. Kam? "Celou dobu nadaci Archa Chantal," konstatoval politik. Michal Babák je přitom předsedou dozorčí rady nadace.

Podle smluv uložených v katastru nemovitostí, které má deník Aktuálně.cz k dispozici, si strážce stranické kasy VV koupil třípokojový byt na Vinohradech na hypotéku spolu se svou ženou Petrou v roce 2007 za 4 miliony korun. Již sám si k tomu přikoupil garáž za 360 tisíc korun.

Vedle toho pak ještě vlastní rodinný dům v Těchově v hodnotě 7 milionů korun a v Oboře u Boskovic, jež koupil za 1,58 milionů korun. I tyto dva domy jsou pak zatížené hypotékou.

Babák ve svém majetkovém přiznání za rok 2010 uvedl, že za nemovitosti dluží 12,08 milionů korun. Ve stejném dokumentu pak uvedl, že si na pronájmech v roce 2010 vydělal 968,16 tisíc korun.

O poslanci Michalovi Babákovi a Věcech veřejných čtěte také zde

 

Právě se děje

Další zprávy