Chaos trvá. Fischer chce za komisaře Tůmu, politici ne

Domácí Domácí
8. 11. 2009 23:21
Premiér se pokoušel najít shodu na večerním jednání s Topolánkem a Paroubkem
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Jan Fischer si vybral člověka, kterého chce prosadit do funkce eurokomisaře. Podle něj by měl Českou republiku v Evropské komisi zastoupit současný guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Fischer má jako šéf vlády, v jejíž pravomoci jmenování eurokomisaře je, možnost Tůmu prosadit už na pondělním jednání vlády. Podle informací zdroje z blízkosti premiéra však preferuje, aby se s ním na kandidatuře shodly špičky dvou hlavních politických stran.

Právě o takovou dohodu s Mirkem Topolánkem a Jiřím Paroubkem se Fischer pokusil během schůzky pozdě večer v neděli. Její výsledky nejsou známy.

Usuzováno z výroků, které jednání předcházely, premiérovy šance na prosazení Tůmy nebyly velké. Kandidaturu guvernéra ČNB ostře odmítl šéf ODS, chladně se k ní postavili také sociální demokraté.

Fischer přitom guvernéra národní banky navrhl právě jako kompromisního kandidáta bez stranické příslušnosti, který by mohl být přijatelný napříč politickým spektrem. 

Topolánek a Liška říkají ne

Předseda ODS Mirek Topolánek Aktuálně.cz sdělil, že s nominací Tůmy na post eurokomisaře souhlasit nebude. Taky šéf zelených Ondřej Liška Aktuálně.cz odpověděl, že jeho strana Tůmu nepodpoří, neboť dál trvá na svém kandidátovi, kterým je ekonom Jan Švejnar.

Podle zdroje blízkého vedení ČSSD jsou proti Tůmovi také sociální demokraté a budou dál trvat na svém kandidátovi Vladimíru Špidlovi.

Poradce předsedy Paroubka Petr Dimun v opatrně formulovaném veřejném prohlášení uvedl, že post guvernéra ČNB je v době ekonomické krize klíčový, a proto musí premiér Fischer představit případnou náhradu. Přesun Tůmy, s jehož prací v bance jsou sociální demokraté spokojeni, na post například komisaře pro kulturu by navíc považoval za degradující.

Politici mezi sebou podle zjištění Aktuálně.cz jednali v sobotu a jednají i dnes.

Šéf komunistů Vojtěch Filip vyjádřil lítost, že vláda nechce jednat o jejich kandidátovi Vladimíru Remkovi. "Pokud vláda rozhodne například o Zdeňku Tůmovi, je to její odpovědnost a budeme to muset respektovat," uvedl Filip.

Ke kompromisu je ochotná KDU-ČSL. Předseda lidovců Cyril Svoboda vydal v neděli večer prohlášení, že jeho strana je ochotná podpořit Jana Švejnara, pokud její vlastní kandidát Pavel Svoboda nezíská podporu.

Ministři Fischerovy vlády tápou

Fischer ještě v sobotu, poté, co odmítl kandidaturu své vlastní osoby, vyzval politické strany, především pak ty nejsilnější, ODS a ČSSD, aby se na kandidátovi shodly. Upozornil, že pokud se jim to nepovede, vybere eurokomisaře sám a vláda v pondělí o jeho návrhu rozhodne.

Ministryně spravedlnosti Kovářová si Tůmu jako eurokomisaře umí představit, bude se ale také zajímat o názor ODS, strany, která ji do vlády nominovala
Ministryně spravedlnosti Kovářová si Tůmu jako eurokomisaře umí představit, bude se ale také zajímat o názor ODS, strany, která ji do vlády nominovala | Foto: Ludvík Hradilek

Sami ministři, které oslovil deník Aktuálně.cz, jsou však posledním vývojem zaskočeni. Jméno Zdeňka Tůmy jako premiérova kandidáta předem neznali.

"Je to pro mne novinka, dovídám se to od vás," reagovala na zprávu ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Obdobně reagoval i ministr životního prostředí Ladislav Miko, ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský či ministr financí Eduard Janota.

Komentovat nového hráče o post v Bruselu proto zatím příliš nechtějí a odkazují na jednání vlády. Nejvíce odhalila své priority ministryně spravedlnosti.

"Dovedu si ho jako eurokomisaře představit. Ale vzhledem k tomu, že jsem nominovaná za ODS, tak se musím seznámit i s tím, jaký je názor ODS k tomuto kandidátovi," uvedla.

Jak by měla samotná volba eurokomisaře vypadat, ovšem odmítá sdělit, stejně jako její kolegové z vlády. I to má podle nich být předmětem schůze kabinetu.

Fischer chce dovést zemi až do voleb

Výběr nového českého eurokomisaře se táhne už řadu týdnů. Nečekaný obrat nastal v pátek, kdy vyšlo najevo, že zástupci sociální demokracie a ODS jednali o tom, že by do Bruselu vyslali premiéra Fischera. Ten tuto informaci v sobotu potvrdil s tím, že mu šéfové stran oznámili, že je jediným kandidátem, na kterém jsou schopni se v tuto chvíli shodnout.

Zároveň však oznámil, že jejich nabídku přijmout nemůže, neboť na sebe spolu se svou vládou vzal odpovědnost dovést zemi k řádným parlamentním volbám a od této odpovědnosti nemůže ze dne na den odejít

Sociální demokracie po Fischerově odmítnutí oznámila, že bude dál prosazovat současného člena Evropské komise Vladimíra Špidlu, kandidátem ODS je bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti Alexander Vondra.

 

Právě se děje

Další zprávy