Chalupa: Na kandidátce nejsem, do jiného kraje nechci

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
4. 9. 2013 17:50
Rozhovor s místopředsedou ODS poté, co se nedostal na kandidátku pro volby do sněmovny
Tomáš Chalupa.
Tomáš Chalupa. | Foto: Ludvík Hradilek

Rozhovor - Místopředseda ODS Tomáš Chalupa, který v noci na středu neuspěl v souboji s předsedou pražské ODS Bohuslavem Svobodou o druhé místo na pražské kandidátce pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny, momentálně vylučuje, že by se chtěl dostat na kandidátku přes výkonnou radu strany.

Ta totiž kandidátky nejen schvaluje, ale má možnost je i podstatně měnit.

Chalupa - jako místopředseda ODS a bývalý poslanec - by se podle některých hlasů z pražské ODS mohl stát i lídrem jinde než v Praze.

"V této chvíli to vylučuji," popřel Aktuálně.cz tuto možnost sám Tomáš Chalupa.

Zatímco otázka volebního lídra ODS v Praze byla jednoduchá (Miroslavu Němcovou zvolil regionální sněm jednomyslně a hned večer), souboj Chalupy s exprimátorem Svobodou trval až do ranních hodin a nakonec skončil jen velmi těsně: rozhodly pouhé tři hlasy.

Aktuálně.cz: Nejste na schválené pražské kandidátce. Pokusíte se na ni dostat třeba přes výkonnou radu strany, která je bude definitivně schvalovat?

Tomáš Chalupa: Rozhodnutí regionálního sněmu je rozhodnutí demokratické, svobodné a jasné. Sice těsné, ale jasné. A já ho plně respektuju.

A.cz: Další možností je, že byste jako místopředseda strany byl na kandidátce v jiném volebním kraji, možná i jako lídr. Uvažujete o tom? Některé hlasy z pražské ODS mluví o tom, že by se měli zapojit všichni místopředsedové...

Já jsem hlavně slyšel věty, že bych měl odejít do jižních Čech, ještě před pár dny. Od těch, kteří si mě v Praze nepřáli. Už tehdy jsem reagoval, že každý by chtěl chalupu s malým "ch" v jižních Čechách, ale Chalupa s velkým "ch" že zůstává v Praze. Musím říct, že v tento okamžik a v této chvíli neuvažuju, stejně ani o jiných regionech. V tento okamžik a v tuto chvíli.

A.cz: Může se stát, že o tom ještě budete diskutovat v rámci grémia?

Předpokládám, že se v rámci grémia i výkonné rady budou diskutovat všechny kandidátky. Ne kvůli Chalupovi, ale proto, že máme před sebou složité volby. Koneckonců to činíme - bavíme se region od regionu, jak to vidíme.

Podívejte se na situaci - podle mého názoru velmi nehezkou - s paní Weberovou, která se nedostala na kandidátku v Libereckém kraji. Takže budeme o těchto věcech diskutovat, ale nemyslím, že bychom to měli dělat proto, že se to týká osobně Chalupy.

A.cz: Mohou podle vás doznat kandidátky, které vzejdou z regionálních sněmů nebo rad ODS, nějakých výrazných změn?

To myslím, že teď strašně předjímáme. Včera, dneska a předevčírem běželo velké množství sněmů. Každý z nás sledoval, jakým způsobem probíhala ta dramatická situace ve středních Čechách.

Zkrátka ODS je demokratická strana, má své principy a mechanismy a v jejich rámci bude postupovat. Já bych moc poprosil všechny, aby nám dali ještě čas do konce týdne nebo začátku příštího, abychom představili kandidátky, o kterých si myslíme, že jsou ty nejlepší.

A.cz: Pokud nakonec na žádné kandidátce nebudete, čím se budete zabývat?

Já jsem místopředsedou ODS, a i kdybych byl na kandidátce na nějakém volitelném místě, tak z hlediska příjmů - pokud bych byl zvolen - by to bylo někdy koncem roku. Každý z nás, včetně mě, má nějakou finanční rezervu, zůstávám neplaceným místopředsedou strany a možná budu mít o chviličku víc času na své malé děti. I když v kampani to zase moc nepředpokládám.

 

Právě se děje

Další zprávy