ČEZ zbohatne, poslanci mění praxi s povolenkami

Domácí Domácí
17. 6. 2009 17:25
ČEZ bude moci získat emisní povolenky zdarma, stát to připraví až o 70 miliard
Autorem sporného návrhu je Martin Říman (ODS), někdejší ministr průmyslu a obchodu
Autorem sporného návrhu je Martin Říman (ODS), někdejší ministr průmyslu a obchodu | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Elektrárenské společnosti - včetně státem ovládaného kolosu ČEZ - mohou slavit. Poslanci ve středu přijali pozmněňovací návrh, který prakticky znamená přesun desítek miliard ze státní kasy do rozpočtu ČEZu.

Schválený návrh mění zažitou praxi obchodování s emisními povolenkami. Umožňuje státu "ušetřit" náklady na výrobu elektřiny tím, že část emisí oxidu uhličitého nebude povinen pokrýt nákupem emisních povolenek. V praxi to bude vypadat tak, že stát bude dotovat elektrárenské společnosti penězi, které firmy mají použít na modernizaci zařízení.

Návrh prošel i přesto, že jej ostře napadl exministr životního prostředí Martin Bursík (SZ). "Jde o přílepek ušitý na míru přímo ČEZ a snížení výrobních nákladů formou povolenek zdarma nepovede k levnější elektřině," apeloval.

Zelená stopka

Spolu s Bursíkem se proti návrhu postavili aktivisté, kteří přišli přímo do sněmovny protestovat na galerii pro hosty. Na balkonku nad jednacím sálem roztáhli zelený transparent s nápisem "Poslanci lidem berou, ČEZu dávají".

Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík: Co jste to, kolegové, udělali?
Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík: Co jste to, kolegové, udělali? | Foto: Jan Langer

Místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová (ODS) nechala přerušit schůzi a vyzvala ochranku, aby transparent odstranila.

Což se také stalo a aktivistům byl zabaven. Skupinka protestujících poté opustila sněmovnu. 

ODS shodně s ČSSD

Návrh předložili společnosti bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) a jeho stínový protějšek Milan Urban (ČSSD). Neposlali jen ovšem nejprve na vládu, jak legislativní praxe nařizuje, ale rovnou ho - coby přílepek - přidali k právě projednávanému zákonu o spotřebních daních.

"Jedná se o přílepek desetiletí, ne-li století," zlobil se Bursík. Doufá, že platnost návrhu zruší Ústavní soud, který praxi přílepků několikrát ostře kritizoval.  "Postarám se, aby toto Ústavní soud projednal. Druhý záchytný bod je Evropská komise, která musí schválit plán investic do životního prostředí," řekl Aktuálně.cz Bursík.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Martina Bursíka:
Vysoká hra Martina Romana. Na úkor daňových poplatníků 

Předplatné za investice

Další z tvůrců přílepku - Milan Urban (ČSSD).
Další z tvůrců přílepku - Milan Urban (ČSSD). | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zástupci ODS a ČSSD však mají za to, že prosadili správnou věc.

"Nikdo nedostane povolenky zdarma. Je to omyl, který tu někdo šíří. Ten pozměňovací návrh říká to, že která firma ze svého vloží do životního prostředí 68 miliard, tak může získat část povolenek zdarma. Ona si je tím vlastně předplatí," obhajuje návrh Urban. Výši investice, tedy 68 miliard, podle něho určila Evropská komise.

"Je to příležitost pro každou firmu a Česká republika může být nejzelenější zemí," dodal Urban.

Proti návrhu se postavil - kromě zelených - i bývalý ministr financí a zakladatel nové strany TOP 09 Miroslav Kalousek. "Ta argumentace je přibližně stejná, kdybychom řekli, kdo postaví ze svého nemocnici, nemusí platit zdravotní pojištění. Uvědomme si, že emisní povolenky tvoří 30 procent rozpočtu," upozornil Kalousek poslance.

 

Právě se děje

Další zprávy