Cesty poslanců ovlivní uprchlická krize. Kromě Balkánu ale chtějí i na Kubu

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
6. 12. 2015 7:01
Za necelé dva týdny se bude vedení Poslanecké sněmovny zabývat tím, kam poslanci příští rok zamíří v rámci zahraničních cest. Řada výborů reaguje na aktuální uprchlickou situaci, a chtějí tak navštívit balkánské státy, ale i Turecko nebo Alžírsko. Nechybí ovšem ani exotičtější destinace jako Kuba, Vietnam nebo Senegal. Původně chtěli poslanci jet i do Íránu, z cesty ale nakonec sešlo kvůli už uskutečněné návštěvě íránského ministra financí v Praze.
Poslanci se příští rok chystají mimo jiné i na Kubu.
Poslanci se příští rok chystají mimo jiné i na Kubu. | Foto: Reuters

Praha - S blížícím se koncem roku poslanci začínají plánovat, kam pojedou na zahraniční cesty. Do konce listopadu mají jednotlivé sněmovní výbory předložit návrhy. Zatím jen několik cest by však mělo mířit do vzdálených destinací, většinou chtějí poslanci cestovat po Evropě. Rozhodování přitom z velké části ovlivnila současná uprchlická krize, což uznává i místopředseda dolní komory Vojtěch Filip (KSČM), který má cesty na starosti.

"Chceme vidět, jak pracují s uprchlíky a jak bude vypadat situace po zimě," vysvětluje například předseda výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD), proč výbor navrhuje Makedonii. Kromě toho by delegace chtěla vyjet i do Alžírska, ani tam se pravděpodobně poslanci nevyhnou diskusi o napjaté bezpečnostní situaci na severu Afriky a Blízkém východě.

Balkán, který se vypořádává s přílivem nelegálních imigrantů, přitom mají mezi svými návrhy i další výbory. "Navrhujeme Slovinsko a Chorvatsko, je to reakce na migrační krizi," říká předseda evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Do Chorvatska by pak rádi zamířili i poslanci z mandátového výboru, kterým letos cestu zhatil pád vlády. A ačkoliv to není úplně v gesci výboru, jeho šéfka Miroslava Němcová (ODS) uznává, že zákonodárci budou moci bezpečnostní otázky přejít jen velmi těžko.

V návaznosti na bezpečnostní situaci by chtěli poslanci z výboru pro obranu letět do Turecka, Ankara už prý o cestu projevila zájem. "Chtějí spolupracovat například s českými zbrojovkami, ale i v dalších věcech," naznačuje David Kádner (Úsvit), který výbor vede.

Kuba, Vietnam, Japonsko...

Kromě evropských států, které tvoří většinu destinací, ale mají čeští poslanci zájem i o exotičtější cíle. Například zemědělský výbor tak chce odcestovat do Vietnamu. "Tam je potenciální možnost rozvoje exportu a importu a celkově ekonomické spolupráce," vysvětlil deníku Aktuálně.cz šéf výboru Jaroslav Faltýnek (ANO).

Hospodářský výbor pak chce zamířit na druhou stranu zeměkoule. Ve Spojených státech by nejprve měli jednat o dohodě TTIP a následně se přesunout na západní pobřeží. "Chtěli bychom se tam sejít s technologickými firmami, a to nejen z oblasti IT. Ale i například s Teslou, která v minulosti projevila vágní zájem u nás investovat a kde nás velmi zajímá oblast výroby baterií," přiblížil šéf výboru Ivan Pilný (ANO).

Vzdálenější cesty už obvykle vedení Sněmovny schvaluje zahraničnímu výboru, který chce požádat mimo jiné o schválení cesty na Kubu. Česko by se totiž rádo podílelo na očekávaném rozvoji "ostrova svobody". Důkazem toho byla už říjnová cesta podnikatelské delegace, která doprovázela náměstka ministra zahraničí Martina Tlapu. "Vzhledem k měnící se politické situaci bychom chtěli přispět k dalšímu rozvoji obchodní spolupráce," potvrzuje místopředsedkyně výboru Jana Fischerová (ODS).

Kromě toho výbor jednal i o možné návštěvě Indie. Důvody jsou podobné jako u Kuby - zejména prohloubení vztahů a snaha o větší hospodářskou spolupráci. Do Asie by pak rádi zamířili i poslanci z kontrolního výboru, kteří by chtěli japonským kolegům oplatit jejich letošní návštěvu v Praze.

Záležet bude i na Senátu a Černínském paláci

O tom, kam nakonec poslanci pojedou, ale definitivně rozhodne až organizační výbor, který se znovu sejde na začátku prosince. Filip ještě předtím bude chtít slyšet od předsedů výborů podrobné vysvětlení jednotlivých cest. "To ale není vše. Zahraniční cesty Poslanecké sněmovny musím zkoordinovat s cestami Senátu a potřebami zahraniční politiky České republiky," vysvětluje místopředseda Sněmovny.

Může se tak stát, že některý výbor musí předložit několik náhradních návrhů. Letos se to například stalo předsedovi školského výboru Jiřímu Zlatuškovi (ANO), kterému kolegové postupně zamítli záměry na cesty do Hongkongu, Jihoafrické republiky a Austrálie. Poslední jmenované země se ale Zlatuška očividně vzdát nechce, podle informací deníku Aktuálně.cz by ji rád navrhl i pro příští rok.

Kromě toho platí, že s výjimkou sousedních států může jednu zemi navštívit vždy jen jeden výbor. V případě, že jich má o cestu zájem více, posuzuje se podle Filipa například i to, zda má Česko s druhou zemí uzavřeny všechny významné mezinárodní smlouvy, důležitou roli hraje i postoj Černínského paláce. Každý výbor navíc může podniknout pouze dvě cesty, s výjimkou evropského a zahraničního, u nichž je limit dvojnásobný.

Kam poslanci příští rok chtějí cestovat?

Hospodářský výbor USA, Německo
Kontrolní výbor Japonsko, Rakousko
Mandátový a imunitní výbor Chorvatsko, Slovensko
Petiční výbor Chile, Německo
Rozpočtový výbor Maroko, Norsko, Island
Ústavněprávní výbor Německo, Izrael, USA
Volební výbor Velká Británie, Norsko, Švédsko, Tunisko
Výbor pro bezpečnost Makedonie, Alžírsko
Výbor pro evropské záležitosti Gruzie, Slovinsko, Chorvatsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Irsko
Výbor pro obranu Turecko, Kazachstán
Výbor pro sociální politiku Chile, Německo
Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu teprve bude o záměrech hlasovat
Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj Rusko, Pobaltí
Výbor pro zdravotnictví Velká Británie, Pobaltí
Výbor pro životní prostředí Senegal, Polsko, Bělorusko
Zahraniční výbor Polsko, Španělsko, Kuba, Indie
Zemědělský výbor Maďarsko, Vietnam
 

Právě se děje

Další zprávy