Čeští vojáci v Mali zůstanou do konce roku, souhlasí vláda

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 4. 2014 15:32
Prodloužení mandátu podléhá schválení Sněmovnou i Senátem. Podle návrhu budou vojáci nadále chránit velitelství EU a trénovat maliské jednotky.
Čeští vojáci při odletu do Mali
Čeští vojáci při odletu do Mali | Foto: Armáda ČR

Praha - Vláda schválila prodloužení mandátu pro působení vojáků v Mali do konce letošního roku.

Podle návrhu mandátu budou čeští vojáci nadále chránit velitelství výcvikové operace Evropské unie a trénovat maliské jednotky.

Po pondělním jednání kabinetu to řekl místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Prodloužení mandátu podléhá schválení Sněmovnou i Senátem.

"Tato mise velmi přispívá ke stabilizaci Mali a naplňuje závazky České republiky vůči Evropské unii," zdůvodnil rozhodnutí kabinetu Bělobrádek. Podíl českých vojáků na výcvikové mise EU na území Mali je podle něj zcela v souladu se zahraniční politikou země. Mali je třetím nejvýznamnějším obchodním partnerem Česka v subsaharské Africe, uvedl Bělobrádek.

Současný mandát končí českým vojákům v červnu. Nově schválený dokument prodlouží jejich nasazení v Africe od 1. července do posledního dne roku.

Prodloužení mandátu do konce roku přijde ministerstvo obrany na více než 70 milionů korun. Ministr obrany Martin Stropnický již dříve řekl, že by si přál, aby Češi v Mali působili i v dalších letech.

Mezinárodní mise EUTM, jejímž cílem je vycvičit samostatné jednotky podřízené vládě v Bamaku, začala loni v únoru a původně měla trvat do letošního května. Později byla prodloužena do května 2016.

Cílem mise je vycvičit maliské vojáky na takovou úroveň, aby zvládli samostatně bojovat s islamistickými rebely na severu země. Od zahájení operace se silám Evropské unie podařilo vytrénovat tři prapory, které byly nasazeny do bojů. Výcvik čtvrtého praporu byl zahájen letos. Při něm jsou cvičeni i první maliští instruktoři, kteří budou trénovat své krajany.

Česká armáda se postupně stahuje z Afghánistánu, kde ve velkém měřítku působila v uplynulých letech. Těžiště zájmu ozbrojených sil Západu se čím dál více přesouvá právě na "černý kontinent".

Ministr Mali navštívil minulý týden

Stropnický se minulý týden v pátek osobně seznámil s prací svých podřízených. Ministr obrany navštívil jak velitelství operace v hlavním městě Bamaku, které hlídá zhruba třicetičlenná česká jednotka, i výcvikové centrum zhruba hodinu cesty od maliské metropole, v němž Češi cvičí své africké kolegy.

Podle ministra by vojáci ze střední Evropy mohli být v Mali nasazeni, dokud potrvá mezinárodní mise EUTM. "Budu o tom mluvit s náčelníkem generálního štábu i prezidentem republiky, který zahraniční mise podporuje," uvedl Stropnický.

Kromě Čechů se mise EUTM účastní například Francie, Španělsko, Německo, Belgie, Velká Británie, Polsko, Švédsko a Finsko.

 

Právě se děje

Další zprávy