Čeští poslanci chtějí další tlak na Turecko. Musí zasáhnout EU i Babiš, žádají

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 10. 2019 13:47
Pětidenní klid zbraní v severní Sýrii, na kterém se ve čtvrtek dohodly Turecko a Spojené státy, řeší situaci v aktuální chvíli. Důležité je však dál vyvíjet tlak na Turecko, aby s agresí přestalo definitivně, řekl předseda zahraničního výboru sněmovny Ondřej Veselý z ČSSD. Šéf evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) apeluje na to, aby do jednání aktivně vstoupila i Evropská unie a premiér.
Turecká ofenziva na severovýchodě Sýrie
Turecká ofenziva na severovýchodě Sýrie | Foto: Reuters

Pětidenní klid zbraní oznámil v Ankaře americký viceprezident Mike Pence po jednáních s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Cílem je, aby se z určeného pásma od syrsko-turecké hranice mohli stáhnout bojovníci kurdských milic. Klid zbraní následuje po osmi dnech turecké operace Pramen míru, jejíž cíl byl obdobný - vytlačit kurdské milice YPG od hranic.

"Pokud jde o klid zbraní, pak pokud bude dodržován, situaci to v tuto chvíli řeší. Nicméně je nutné dále vyvíjet tlak na Turecko, aby přestalo s agresí a stáhlo svá vojska ze Sýrie. A v tomto směru toho Spojené státy mnoho nevyjednaly," uvedl Veselý, který se ve středu stal předsedou zahraničního výboru.

Benešík považuje za jediné dlouhodobé řešení trvalý mír. "Nyní zaplať pánbůh alespoň za to pětidenní příměří, kdy nebudou trpět zejména civilní obyvatelé," řekl. Unie se ale nesmí nechat aktuální dohodou ukolébat. "Měla by aktivně vstoupit do jednání. Pan premiér by měl i tlačit na kolegy v Evropské radě, aby zaúkolovali Evropskou komisi, aby vypracovala do budoucna páky na Turecko, aby se situace v regionu trvale uklidnila," uvedl.

Pochybnosti o příměří

Pirátský poslanec Jan Lipavský vnímá příměří čistě jako humanitární akt, který dává šanci obyvatelstvu opustit oblasti bojů. "Pokud Kurdové přistoupí na podmínky a stáhnou se, tak je to jejich prohra. Dlouhodobě je naprosto nepřijatelné, aby Turecko okupovalo sever syrského území. Evropa musí pokračovat v hledání jednotného postoje k agresivnímu tureckému režimu prezidenta Erdogana," uvedl Lipavský.

Předseda poslanců Starostů a nezávislých Jan Farský má o příměří pochybnosti. "Kurdské síly se mají stáhnout, nechat na místě těžké zbraně, zatímco turecké jednotky se stahovat nebudou. Přijde mi to jako výzva 'dobrovolně se odzbrojte a vypadněte'. Nevím, ale takto si operaci 'Pramen míru', jak si ji Turecko, dle mého cynicky, pojmenovalo, nepředstavuji," napsal Farský.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek upozornil na informace agentury Reuters, že u pohraničního města Rás al-Ajn je dnes i dál slyšet střelba a ostřelování. "Příměří určitě zabrání masakru Kurdů a dalším obětem civilistů. Znamená to ale také, že turecký diktátor získal kus Sýrie bez boje a splnilo se mu to, kvůli čemu to 9. října rozpoutal," konstatoval.

Sněmovna v úterý tureckou invazi do Sýrie odsoudila jako porušení mezinárodního práva. Babiš má podle usnesení, pro které hlasovalo všech 147 přítomných poslanců, prosazovat v Evropské unii ekonomicko-politická opatření proti Turecku. Opatření by měla být taková, aby donutila Turecko vojenské operace zastavit.

Politici vítají dohodu Velké Británie a Evropské unie

Čeští politici také vítají čtvrteční informace o dohodě Velké Británie a Evropské unie na upravených podmínkách brexitu. Benešík předpokládá, že Evropský parlament dohodu potvrdí. Urgenci současné situace, kdy má Británie podle plánu odejít z EU ke konci října, podle něj dokládá svolání britského parlamentu na sobotu.

Další vývoj podle Benešíka bude záviset především na britském parlamentu. "Můj odhad je takový, že Evropský parlament tu dohodu posvětí, koneckonců ona se liší velmi málo od té, kterou (britský premiér) Boris Johnson odmítal," řekl Benešík. Zajímá ho především řešení celních kontrol po změně tzv. irské pojistky. "Doufejme, že to dopadne dobře a Irsko i Severní Irsko to přijmou a bude jim to vyhovovat," řekl.

Veselý zprávy o dohodě vítá. "Předpokládám, že na straně států EU nebude problém, u Britů uvidíme v sobotu. Přesto by bylo nejlepší, kdyby Velká Británie z unie neodcházela," uvedl. Ženíšek napsal, že od začátku je zřejmé, že brexit bez dohody je pro obě strany nejhorší variantou. "Takže kompromis necelé dva týdny před odchodem je dobrá zpráva pro všechny. Teď bude záležet na britském parlamentu," dodal.

Video: Viděly jsme beznaděj, chaos a spousty mrtvých, říká Klicperová po návratu ze Sýrie

Kurdové se cítí zrazeni, jsou tam uprchlíci, kteří pláčou a ptají se, proč se jim to stalo, líčí novinářka Lenka Klicperová. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy