Čeští piráti chtějí do sněmovny, zažádali o registraci

Domácí Domácí
29. 5. 2009 15:16
Česká pirátská strana se inspirovala ve Švédsku
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Do poslaneckých lavic by chtěla na podzim usednout úplně nová partaj - Česká pirátská strana (ČPS). Zástupci iniciativy ve středu zažádali ministerstvo vnitra o registraci.

"Očekáváme, že přibližně za měsíce bude strana řádně zaregistrována, vzniknou stranické orgány a strana se zúčastní předčasných voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky," sdělil Aktuálně.cz mluvčí přípravného výboru Ondřej Profant.

Iniciativu založil v půli dubna brněnský programátor Jiří Kadeřávek. Podle vlastních slov byl bezprostředním impulsem verdikt švédského soudu, který odsoudil zakladatele švédského pirátského portálu The Pirate Bay.

Čechy navnadili švédští piráti

Sám Kadeřávek od počátku tvrdí, že název je nadsázkou a jde mu především o právo na svobodné šíření informací po internetu. Rovněž chce revizi autorských práv, ale odmítá, že by usiloval o prosazování sdílení komerčního softwaru.

ČPS má doposud několik tisíc příznivců, pro registraci strany je potřeba tisíc podpisů. Představitelé nové partaje se netají velkými ambicemi. "Určitě máme šanci získat v podzimních volbách několik procent hlasů," tvrdí jeden z iniciátorů Kamil Horký.

Jeho naděje podporují i údaje ze zahraničí. Například švédská Piratpartiet, která vznikla v roce 2006, má podle mnohých velkou šanci uspět v blížících se volbách do Evropského parlamentu. Podle preferencí by jí dalo hlas osm procent voličů - pro úspěch je přitom nutný pětiprocentní zisk.

 

Právě se děje

Další zprávy