Cesta k nové vládě volná. Fischer dal Klausovi demisi

Michal Žák Jan Němec (redaktor) Michal Žák, Jan Němec (redaktor)
25. 6. 2010 10:09
Úřednický kabinet měl původně vládnout jen do podzimních voleb
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda odhlasovala ráno svoji demisi, kterou posléze premiér Jan Fischer složil do rukou prezidenta Václava Klause.

Schválení demise bylo jediným bodem pátečního mimořádného jednání, kvůli kterému se ministři ráno sjeli do Strakovy akademie.

Na Hradě pak proběhlo vzájemné předávání listin. Poté, co Jan Fischer formálně předal demisi prezidentu republiky, na oplátku dostal písemné pověření dál vykonávat funkce pro sebe i celou vládu až do doby, než od prezidenta odejde nový premiér se svým týmem.

Fischerova vláda tak dál bude administrovat - sejde se znovu už v pondělí. Premiér ale slíbil, že žádné podstatné kroky už on sám dělat nebude a že to bude vyžadovat i od všech ministrů.

"Vláda nebude přicházet už s žádnými razantními kroky, ať už personálními, nebo organizačními," slíbil Fischer.

K tomu Fischerovu vládu ostatně už minulý týden vyzvali předsedové ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, kteří jednají o nové koaliční vládě.

Podle Ústavy musel Fischerův úřednický kabinet podat demisi hned po skončení ustavující schůze Poslanecké sněmovny. Ve čtvrtek odpoledne se podařilo poslancům zvolit vedení dolní komory a schůzi ukončit.

Prezident tak má nyní volné ruce k tomu, aby jmenoval budoucího premiéra a pověřil jej sestavením vlády. Téměř jistě tuto roli svěří lídrovi ODS Petru Nečasovi.

Obstáli jste! Obstáli jsme!

Podle Klause kabinet svoji úlohu splnila. "Jak ve složitosti svého vzniku, tak v momentu předsednictví Evropské unii, tak v situaci světové hospodářské krize," zhodnotil uplynulých čtrnáct měsíců.

"Vláda fungovala řádným způsobem. Měla ulehčenou úlohu tím, že neměla na politické scéně výrazného nepřítele, který by na ni útočil," dodal.

I premiér Fischer je přesvědčen, že obstáli, a pochválil se. "Vláda se nemusí stydět, k pozitivům politické situace patřilo i to, že jsme měli dobře nastaveny systému komunikace mezi Strakovou akademií a Pražským hradem i mezi námi osobně," zalichotil Klausovi.

Vládli déle, než předpokládali

Prezident Fischerovu vládu, která byla výsledkem dohody ODS, ČSSD a Strany zelených, jmenoval loni 8. května.

Podle původního záměru měli ministři zůstat v úřadech do podzimních předčasných voleb. Ty v říjnovém termínu ale na základě stížnosti nezařazeného poslance Miloše Melčáka zrušil Ústavní soud.

A listopadový termín posléze (prvotním dohodám navzdory) odmítl tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek, který se údajně obával další ústavní stížnosti.

Volby se tak konaly až v řádném termínu koncem května. Zvítězila ČSSD, která ale konkurenční ODS porazila jen o dvě procenta. Vzhledem k úspěchu dalších pravicových stran TOP 09 a VV tak zřejmě premiérem bude občanský demokrat Petr Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy