Česko, znovu rozdělená země

Petr Holub
4. 6. 2006 17:00
Analýza - Čechy hlasovaly pro změnu a obrat napravo, Moravané vsadili na sociální jistoty levicové vlády.

Podobně jako v roce 1992 Slováků, měli by se teď Češi "zbavit" Moravy: stejně jako před 14 lety i nyní lidé z východu země svým hlasováním zabránili reformám.

Ilustrovat rozdělení české společnosti po agresivních volbách jde také tímto způsobem.

Morava proti Čechám

"Morava ukázala svébytnost," hodnotí brněnský politolog Miroslav Mareš volební statistiku, podle níž ve všech moravských krajích zvítězila ČSSD a v českých s výjimkou Ústecka ODS.

"Moravané jsou konzervativní v tom smyslu, že si zpravidla nepřejí výraznější změny. Nejsou draví a spíše se drží při zemi," vysvětluje Mareš.

Jeho slova ještě potvrzuje výčet krajů, které se od minulých voleb nejvíce posunuly doprava. Vedle Prahy to jsou Jihočeský, Středočeský a Liberecký kraj.

Už ne Praha, ale Brno? Podle výsledků voleb se zdá, že se Moravané chtějí od Čech odtrhnout.
Už ne Praha, ale Brno? Podle výsledků voleb se zdá, že se Moravané chtějí od Čech odtrhnout. | Foto: Profimédia

Marešův pražský kolega Milan Znoj však o výrazné polaritě obou historických zemí pochybuje. ODS měla na Moravě špatné výsledky, protože jí pravicové hlasy berou lidovci. Při součtu všech levicových a pravicových hlasů je vidět, že na jižní Moravě a Zlínsku má převahu pravice, z českých krajů je levicové také Karlovarsko.

Velká města proti venkovu

Agresivní kampaň, kde strany strašily občany jednak komunismem, jednak nebezpečnými sociálními experimenty, ukázala podle Znoje jinou propast. Otevírá se mezi městy a venkovem.

Sečtené hlasy ukazují pravidlo, podle kterého se velká města posunula více napravo, než menší obce. Například v Praze se rozdíl mezi ODS a ČSSD proti minulým volbám zvětšil o 20 procent, ve městech jako Brno, Liberec, Hradec Králové, Zlín, nebo České Budějovice o 12-13 procent, je to víc, než činí celkový volební výsledek, při kterém si ODS ve srovnání se sociálními demokraty polepšila o 9 procent.

Prosperita proti chudobě

Pravidlo velkých měst neplatí ve městech bývalých průmyslových aglomerací. Především v Mostě, Teplicích nebo v Ostravě si ODS polepšila jen málo, v Karviné a Havířově dokonce získali víc sociální demokraté.

"Rozhodující váhu při rozhodování hrály sociální poměry," shrnuje Znoj.

V Čechách se pouze severní Čechy rozhodly volit podobně jako Moravané.
V Čechách se pouze severní Čechy rozhodly volit podobně jako Moravané. | Foto: Ludvík Hradilek

Lidé v chudších krajích a na venkově dávají přednost levicovým slibům, ti z prosperujících měst sázejí na liberální reformy ODS. "ČSSD nedokázala prodat, že ekonomické úspěchy jsou její zásluhou," říká Znoj.

Analýza ukazuje, že sociální demokracie nedokázala udržet vzdělané městské voliče, které před čtyřmi lety získal Vladimír Špidla. Našla však náhradu v lidech s nižší kvalifikací, kteří měli dříve blíž ke komunistům.

ODS se ve velkých městech podařilo překročit hranici tradičního volebního jádra. "Pomohlo varování před komunisty i to, že sehrála roli nositele změny a bojovníka s byrokracií," vysvětluje Mareš.

Porážka talentů

Na výsledku se tradičně podepsal i výběr volebních lídrů. Poraženými jsou například dva z Paroubkových "talentů". David Rath v Praze propadl a ani nejoblíbenější politik Vítězslav Jandák nezabránil tomu, že ODS získala v jižních Čechách rozhodující mandát a zabránila tak vítězství spojené levice.

Občanští demokraté měli šťastnější ruku, když na Ústecku nominovali primátora Petra Gandaloviče, který dokázal čelit premiéru Paroubkovi. Neúspěšný byl naopak chrudimský starosta Ladislav Libý, který nedokázal sociální demokraty porazit na Pardubicku.

 

Právě se děje

Další zprávy