Česko stoplo licence pro vojenské obchody s Libyí

Tereza Šídlová
24. 2. 2011 18:20
České firmy do země prý dováží hlavně vojenská auta a náhradní díly k nim
Zemi sužuje občanská válka
Zemi sužuje občanská válka | Foto: Reuters

Praha - Česko začalo embargovat vojenské obchody s rozbouřenou Libyí.

Ministerstvo průmyslu a obchodu pozastavilo podle informací Aktuálně.cz licence na dodávku vojenského materiálu nejmenovaným českým firmám, které se do Libye chystaly letos vyvážet.

V nedávné minulosti přitom maxima vojenského obchodu mezi Českem a zemí diktátora Muammara Kaddáfího dosáhla desítek milionů korun.

Zájem o česká vojenská auta

"Na tři loni vydané licence k vývozu vojenského materiálu do Libye se nyní - v reakci na aktuální situaci v zemi - vztahuje předběžné opatření, které pozastavuje čerpání těchto licencí," řekl Aktuálně.cz náměstek ministra průmyslu Milan Hovorka.

Podle jeho slov šlo hlavně o služby, opravy vojenských aut, ale také dodávky armádních automobilů. O zbraně jako takové prý nešlo.

Konkrétní společnost nebo společnosti ministerstvo neprozradilo. "Šlo by o porušení zákona. Jedná se o obchodní tajemství," sdělil mluvčí resortu Pavel Vlček s tím, že firmy byly o tomto kroku informovány.

Ministerstvo průmyslu a obchodu uděluje licence obchodům s vojenským materiálem, které jsou z bezpečnostního hlediska citlivé. Zohledňují se při tom možnosti zneužití nedemokratickými režimy. Radí se přitom s ministerstvem zahraničí, obrany i vnitra.

Předloni: nula

Loni byly vydané celkem čtyři licence k vývozu vojenského materiálu do Libye, jedna už přitom doběhla. Celková hodnota obchodu prý byla 300 000 korun.

Výroční zprávou o kontrole exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití se bude vláda zabývat prý v červnu.

Poslední veřejná zpráva pochází z roku 2009, tehdy ale byl vojenský obchod mezi Českem a Libyí nulový.

Dva roky před tím udělil úřad jednu licenci, její hodnota ale byla 2, 2 milionu eur.

Nedávná ochota českých úřadů povolovat vojenské obchody s diktátorem Kaddáfím kritizuje organizace Amnesty International (AI).

"Vojenský materiál byl dodáván libyjským ozbrojeným silám. Přitom si české úřady musely být vědomy, jaký je vztah libyjských úřadů k lidským právům. Takový postup je nepřijatelný a měl by být prošetřen," řekla Aktuálně.cz mluvčí české pobočky AI Kateřina Šaldová.

 

Právě se děje

Další zprávy