Česko po půl roce vrací svého velvyslance do Libye

Tereza Šídlová
21. 9. 2011 13:50
Ambasador Koutský Aktuálně.cz potvrdil, že se do země chystá na přelomu září a října
Foto: Reuters

Praha - Česko po sedmi měsících vrátí do libyjského Tripolisu svého velvyslance a znovu otevře tamní ambasádu.

Český ambasador v Libyi Josef Koutský musel letos v únoru misi uzavřít, když v zemi vypukla revoluce proti Kaddáfího režimu. Aktuálně.cz nyní řekl, že se do Tripolisu vrátí pravděpodobně na přelomu září a října.

"Předpokládám, že se do Libye vrátím na přelomu září a října. Teď můj návrat záleží především na logistice," dodal.

Návrat velvyslance poté, co česká vláda uznala libyjskou povstaleckou Přechodnou národní radu, potvrzuje i šéf zahraničního výboru sněmovny David Vodrážka (ODS).

"Velvyslanec by měl převzít úřad asi v polovině října," řekl Aktuálně.cz Vodrážka.

Pomůžeme s obnovou

Na velvyslanectví v současné době dohlížejí podle Koutského místní zaměstnanci české mise.

Česko má zájem podílet se na poválečné obnově země.

Libyi, tehdy však „povstalecké"  Benghází už v červnu navštívil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

O možnostech spolupráce tam na podnikatelské úrovni jednal s členy výkonného výboru Přechodné národní rady pro ekonomické záležitosti a pro rekonstrukci a infrastrukturu i předseda Hospodářské komory Petr Kužel.

Ministerská delegace do země také přivezla přístroje pro polní nemocnici, na daru se tehdy společně s českou vládou podílela i společnost Člověk v tísni.

Vláda do deseti dní

Už v srpnu oznámili znovuotevření ambasády hlavní aktéři bojů o Libyi, Francie a Velká Británie. Americký prezident Barack Obama obdobný krok oznámil před několika hodinami.

Předseda přechodné libyjské vlády Mahmúd Džibríl ve středu na půdě OSN prohlásil, že Libye bude mít novou vládu do deseti dní.

Prozatímní vláda podle Džibríla mimo jiné zvažuje, kolik bude vytvořeno ministerstev a zda budou všechna sídlit v Tripolisu, nebo budou rozdělena mezi východ a západ Libye.

Přechodná národní rada (NTC) v čele s Mustafou Džalílem vznikla na východě, zatímco ozbrojenci podporující svrženého Muammara Kaddáfího se soustředí na západě. Ačkoli byl Kaddáfí zbaven moci, někteří jeho věrní stále v některých oblastech působí jednotkám NTC problémy.

 

Právě se děje

Další zprávy