Česko ohlídají dvě tajné služby místo čtyř. Už za rok

Sabina Slonková
22. 1. 2008 13:41
Největší změny od pádu komunismu
Bezpečnostní a informační služba by už napřesrok neměla být jednou ze čtyř českých tajných služeb. Existovat budou pouze dvě: rozvědka a kontrarozvědka
Bezpečnostní a informační služba by už napřesrok neměla být jednou ze čtyř českých tajných služeb. Existovat budou pouze dvě: rozvědka a kontrarozvědka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po více než roce vláda připravila dosud největší reformu zpravodajských služeb od pádu komunistického režimu.

Už od příštího roku by v zemi místo dosavadních čtyř měly fungovat pouze dvě tajné služby: rozvědka a kontrarozvědka.

Vládní úředníci již sepsali zákon, podle něhož bude transformace probíhat. Detaily ale drží v utajení, deník Aktuálně.cz získal přehled těch nejdůležitějších.

Další chystaná změna spočívá v tom, že nově nebude žádná z agentur spadat pod ministerstvo, ale všechny budou podléhat výlučně vládnímu kabinetu.

Doposud patří například civilní rozvědka pod ministerstvo vnitra, armádní služba (která se rovněž dělí na špionáž a kontrašpionáž) zase spadá pod resort obrany.

Od příštího roku by se tedy měla sloučit vojenská kontrarozvědka s BIS, spojit se mají i vojenští a civilní špióni. S propouštěním lidí zatím kabinet nepočítá, naopak plánuje, že úspory přinese sloučení logistického zázemí služeb.

V souvislostech
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Zákon už je připraven

"Je to v podstatě připravené, počítáme s tím, že změny začnou platit od ledna příštího roku," uvedl státní úředník, který má o přípravě reforem detailní informace.

Veřejně zatím kabinet o chystaných změnách mluvit nechce, přípravy probíhají v utajeném režimu. Teprve poté, co je oficiálně schválí vláda, budou odtajněné.

Vládní mluvčí Jana Bartošová nicméně potvrdila, že reformy jsou připraveny.

"Zákon byl projednán ve Výboru pro zpravodajskou činnost, pak bude předložen Bezpečnostní radě státu a poté půjde do vlády," sdělila Bartošová.

Reformu ještě musí schválit Parlament, je však pravděpodobné, že Mirek Topolánek se svými návrhy uspěje. Vládní plán jde totiž v duchu změn, které při předloňské debatě navrhovala i sociální demokracie.

Opozice: Počkáme si na detaily

Té se naopak nelíbil původní vládní plán, podle kterého měla být sloučena civilní kontrarozvědka i rozvědka. Ostatně s tímto argumentem Topolánkův kabinet původně odvolal šéfa civilní špionáže Karla Randáka.

O odvolání Randáka čtěte zde

Od tohoto původního záměru nakonec kabinet ustoupil. ČSSD to vítá, jednoznačné "ano" ale podle jejích zástupců záleží na detailech změn. Mimo jiné i na tom, jak přesně bude probíhat slučování služeb.

"Nepovažovali jsme za šťastné sloučení kontarozvědky a rozvědky vzhledem k vzájemným nepříliš dobrým vztahům. Nový plán je lepší, ale samozřejmě i tak bude klíčové, jak ta transformace bude probíhat. A já doufám, že vláda splní, co slíbila, že ještě před tím, než jej schválí, prodiskutuje je ve výborech," uvedl bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc.

 

Právě se děje

Další zprávy