Česko má rozpočet, i s pomníčky

Martina Macková
13. 12. 2006 18:04
Praha - Stát ví, jak bude napřesrok hospodařit. Zvýší se opět státní dluh a miliardy, jež si poslanci poslali tam, kde kandidovali, budou chybět například na důchody.
Foto: Tomáš Adamec

Stát bude hospodařit se schodkem 91,3 miliardy korun při příjmech 949,5 miliardy a výdajích 1,0408 bilionu korun.

Ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) rozpočet, který předkládal, nakonec nepodpořil. Zdržel se hlasování. Poslanci ODS, ČSSD a KDU-ČSL ale rozpočet schválili. Pro bylo 149 poslanců z 188, proti 30 poslanců.

"Rozpočet neplní konvergenční kritéria a oddaluje tak přijetí eura. Je to ale zodpovědnost všech politických stran," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

"Problém je v naší vůli zlomit trendy narůstajících mandatorních výdajů a schodku," řekl poslanec Miroslav Kalousek. "Ale k nestabilitě politické nelze připojit ještě nestabilitu finanční."

Poslali do krajů

Poslanecké pomníčky, které se budou stavět:

  • 7 mil - Město Hostivice, údržba a obnova zeleně - Jaroslav Krákora (ČSSD)
  • 4,4 mil.- AC Start Karlovy Vary, hřiště - Miloš Patera (ODS)
  • 12 mil. - ZŠ Nová Role - Miloš Patera (ODS)
  • 2 mil. - Jeníkovice, sportovní hala - David Kafka (ODS)
  • 6 mil. - nemocnice Nové Město n.M - Karel Černý (ČSSD)
  • 1 mil. - hasiči Jirkov - Zdeněk Maršíček (KSČM)
  • 5,2 mil. - TJ Sokol Hluboká n.Vl. - Vlasta Bohdalová (ČSSD)
  • 1,8 mil. - České Budějovice, plážový volejbal - Vlasta Bohdalová (ČSSD)
  • 1 mil. - tenis SK Mělník - Jan Morava (ODS)
  • 38 mil. - festivaly MFF Zlín, Anifest, Febiofest a MFF Český Krumlov - Vítězslav Jandák (ČSSD)
  • 6 mil. - Barum Rallye Zlín - Tomáš Úlehla (ODS)

Proti rozpočtu byli zelení a komunisté. Zelení navrhovali, aby se vůbec nerozdělovaly peníze na regionální projekty, tzv. pomníčky. "Legitimizuje to korupční politiku, podporuje nekalou soutěž a činíme tím krajské politiky nepřiměřeně závislé na známostech v centru," řekl předseda zelených Martin Bursík.

"Mě nestoudnost čerpat peníze na regionální projekty z povinných výdajů zarazila, čerpat peníze z důchodů je podle mě morbidní. Kdyby nebyl ministr financí v demisi, dnes by ji jistě podal," řekl premiér Mirek Topolánek.

Pomníčky i za cenu vyššího schodku

I když se ministr financí Tlustý snažil poslance přesvědčit, aby tentokrát na své regiony zapomněli, nepovedlo se. Poslanci ještě přitížili rozpočtu, který je už tak dlouho experty považován za nejhorší v posledních letech.

Do rezervy rozpočtu, z níž zákonodárci státní peníze posílají domů, přesunul rozpočtový výbor miliardy z mandatorních výdajů.

Ministr financí Vlastimil Tlustý se hlasování o rozpočtu zdržel.
Ministr financí Vlastimil Tlustý se hlasování o rozpočtu zdržel. | Foto: Ludvík Hradilek

Například 2,6 miliardy se sněmovna rozhodla vzít ze splátek státních dluhů. Dalších 950 milionů odebrala na důchodech. O stejnou částku navrhla zkrátit povinné platby zdravotního pojištění za státní zaměstnance. Další 1,9 miliardy korun vzal výbor ze stavebního spoření. Celkem 6,4 miliardy.

Podle zákona má mít rozpočet rezervu 3,12 miliardy.

Loni mohli poslanci poslat do svých obvodů rekordních sedm miliard, letos jim ministr Tlustý povolil jen dvě.

Ministr financí a jeho kolega Petr Nečas (ODS) však varovali, že poslanci určitě vyčerpají celou rozpočtovou rezervu a že na konci příštího roku bude muset vláda zvýšit schodek rozpočtu právě o 6,4 miliardy.

Nemusí tak zbýt například na pomoc regionům při povodních, které Česko v posledních letech postihují téměř pravidelně.

Problém ČEZ nakonec vyřešen

Rozpočet prošel i přes velké problémy, které ho čekaly hned v prvním čtení, kdy se klíčovým stal spor o to, jestli se prodá či neprodá část akcií podniku ČEZ. Komunisté označili jeho prodej za "politickou a ekologickou hloupost".

Poslanecká porada: exministr financí Sobotka (ČSSD) s šéfem zelených Bursíkem.
Poslanecká porada: exministr financí Sobotka (ČSSD) s šéfem zelených Bursíkem. | Foto: Ludvík Hradilek

"Stát se tím připravuje o příjmy do budoucna," argumentovali.

Sociální demokraté tvrdili, že je to pro ně kardinální problém, proč rozpočet nepodpořit. "Pokud s ním bude rozpočet počítat, nepodpoříme jej," řekl ještě dnes dopoledne exministr financí Bohuslav Sobotka.

Politici ale kritizovali nejen schodek, který je vyšší než 91 miliard korun, ale například také nešikovnost vybrat daně v některých krajích nebo vysoký počet nezaměstnaných, kteří nechtějí pracovat.

Ministr Tlustý včera potvrdil, že státní rozpočet stále počítá s prodejem části akcií ČEZu. A to až do výše 31 miliard korun. Podle něj zatím není rozhodnuto o způsobu prodeje, až o sedmi procent akcií vláda rozhodla.

I armáda bude šetřit

Šetřit kvůli vysokému schodku rozpočtu musí příští rok také armáda, která zažije dosud největší škrty. Ministerstvo obrany se příští rok bude muset obejít oproti plánům bez čtyř miliard korun.

Podpořili: Šéf ČSSD Jiří Paroubek s Michalem Haškem.
Podpořili: Šéf ČSSD Jiří Paroubek s Michalem Haškem. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

To bude mít přímý dopad na výcvik vojáků. Výrazně se omezí i nákup přístrojů pro noční vidění či nových terénních landroverů pro zahraničí mise. Zároveň hrozí, že armáda bude muset odložit modernizaci ruských vrtulníků, takže by nemohly být nasazeny v Afghánistánu, jak požaduje britská armáda.

A také zbrojovky získají od armády méně zakázek, než předpokládaly. Příští rok by vojsko mělo dostat 53,9 miliard, v roce 2008 zhruba 57,5 miliard a v roce 2009 více než 62 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy