Česko má nového prezidenta, Zeman složil slib

Domácí Domácí
8. 3. 2013 14:01
Páteční slavnostní uvedení Miloše Zemana do úřadu jsme sledovali v online reportáži
Miloš Zeman během vojenské přehlídky na III. nádvoří.
Miloš Zeman během vojenské přehlídky na III. nádvoří. | Foto: Reuters

PrahaMiloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky. Na Pražském hradě složil prezidentský slib, a nahradil tak po deseti letech Václava Klause, svého dlouholetého politického rivala a kolegu.

Miloš Zeman ve svém prvním prezidentském projevu oznámil, že chce jako prezident bojovat s "kmotrovskými mafiemi", proti neonacistům a podstatné části médií, která se podle něho zaměřuje na "vymývání mozků".

Proti kmotrovským mafiím by podle Zemana nejvíce pomohl zákon o prokázání příjmů a majetku. Bude se snažit o to, aby byl předložen a schválen. Na závěr - ač ateitsa - pronesl krátkou modlitbu. Celý projev nového prezidenta naleznete zde.

Nově jmenovaný prezident následně z Vladislavského sálu zamířil na vojenskou přehlídku na třetí hradní nádvoří a do svatováclavské kaple katedrály sv. Víta. Poté se vydal položit květiny k Masarykově soše na Hradčanském náměstí a zpět na Hrad na oběd s ústavními činiteli. Ostatní hosté mohli zamířit buď na občerstvení do Španělského sálu, či z Hradu odejít.

Zeman se stal prvním českým prezidentem, který byl zvolený v přímé prezidentské volbě. Ve finále dvoukolové volby porazil Karla Schwarzenberga o půl milionu hlasů.

Česko zároveň získává novou první dámu. Zatím se však zdá, že Ivana Zemanová vnímá tuto roli spíše jako "trest" a není z ní vůbec nadšená.

Václav Klaus byl hlavou státu deset let. Jeho počáteční obliba postupně vadla, až po desetiletí na Pražském hradě upadl v nemilost. Poslední kapkou byla pro občany kontroverzní novoroční amnestie.

Prohlédněte si fotografie z inaugurace Miloše Zemana:

"Projev byl podle mě utříbený, snad se mu to podaří splnit. Jinak se to ale říká, jinak se to realizuje. Pan nový prezident byl také kritický na adresu médií. Podle mě to šlo na adresu těch, kteří píší nekorektně," uvedla senátorka Alena Dernerová.

Poslanec TOP 09 Jiří Skalický o projevu nového prezidenta řekl: "Typický pro Miloše Zemana. Místy státnický, sjednocující. Místy klasicky zemanovský. Chtěl bych věřit, že bude převažovat nadhled. Zarazila mne chvála opoziční smlouvy. Tam začaly ve velkém vznikat ekonomické dohody zájmových skupin. Teď proti tomu chce bojovat? To mohl už tenkrát."

Dalším bodem inaugurace je uctění památky prvního prezidenta Československa T. G. Masaryka. Miloš Zeman k jeho soše na Hradčanském náměstí položil věnce. Společně s ním položil květiny předseda Senátu Milan Štěch, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a předseda vlády Petr Nečas. Následovat bude slavnostní oběd s nejvyššími ústavními činiteli, který by měl podle programu skončit kolem 14:00.

"Zpozorovali jste, že předsedkyně PS, resp. i osoba, která jí připravovala přivítací řeč, dodnes nezaznamenaly, že kromě Nejvyššího soudu již drahnou dobu máme Nejvyšší správní soud. Předseda Baxa i místopředseda Mazanec byli asi zklamaní, že jejich významnou instituci vůbec nezmínila a je osobně, na rozdíl od reprezentantů NS, jmenovitě nepřivítala. Přitom je naprosto zřejmé, že právě NSS by měl být přirozeným rezervoárem soudců, z jejichž řad by se měli vybírat soudci Ústavního soudu," píše na facebookovém profilu senátorka Eliška Wagnerová.

Miloš Zeman vstoupil hlavní branou do katedrály svatého Víta, kde se pokloní ostatkům sv. Václava. Pobožnost vede olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Přítomen byl i předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml a zástupci dalších církví a Federace židovských obcí. Graubner pronesl modlitbu za vlast a poděkování českým světcům. Za normálních okolností by vedl pobožnost kardinál Dominik Duka, ten je ale v současné době ve Vatikánu kvůli nové volbě papeže.

Zemanův projev okomentovala poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09): "Nemluvil k nám, mluvil ke svým voličům. Překvapilo mě prohlášení o médiích. Podobné komentáře do inauguračního projevu nepatří, bylo to nedůstojné. Zaskočil mě potlesk kolegů," řekla Aktuálně.cz.

"Vojáci, nazdar," Miloš Zeman zdraví nastoupenou jednotku, která sborově odpovídá. Pokračuje slavnostní vojenská přehlídka.

11:00 - Začíná vojenská přehlídka na III. nádvoří Pražského hradu. Přítomen je náčelník generálního štábu Petr Pavel, který přednese tradiční hlášení. Na místě je i premiér Petr Nečas, který v současné době zastupuje i post ministra obrany, který není již přes dva měsíce obsazen.

10:55 - V písemné podobě slibu, který Miloš Zeman skládal, byla gramatická chyba.  

Chyba v prezidentském slibu, najdete ji?
Chyba v prezidentském slibu, najdete ji? | Foto: Repro ČT24

Miroslava Němcová ukončila společnou schůzi komor. Miloš Zeman za zvuku fanfár a v doprovodu své ženy Ivany opouští Vladislavský sál.

Nově jmenovaný prezident ocenil v projevu také miliony lidí, kteří vykonávají "drobnou a poctivou práci". Chtěl by se s nimi při výjezdech do krajů co nejčastěji setkávat a skládat jim účty. Zeman uvedl, že chce být prezidentem všech občanů bez rozdílu politických názorů a hlasem dolních deseti milionů neprivilegovaných lidí. Privilegovaní tento hlas podle něho už mají.

"Bože, dej mi odvahu, abych se snažil ovlivňovat věci, které ovlivnit mohu. Bože, dej mi pokoru, abych se nesnažil ovlivňovat věci, které ovlivnit nemohu. A Bože, dej mi moudrost, abych dokázal rozlišit mezi prvním a druhým. Děkuji vám za vaši pozornost," uzavírá třetí prezident v historii České republiky svůj první projev ve funkci.

Zeman dodržel svůj dřívější slib a projev pronášel z paměti. Celý projev si můžete přečíst zde.

Členové neonacistických bojůvek podle Zemana vyznávají ideologii, která, pokud by zvítězila, by vedla k vyhubení českého národa. V případě médií hovořil Zeman mimo jiné o "upovídaných komentátorech, kteří píšou o všem a nerozumí ničemu".

Zeman se v projevu opírá do českých médií. "Za třetí ostrov takové deviace pokládám podstatnou část českých médií. Část, která se zabývá vymýváním mozků, mediální masáží, manipulací veřejného mínění. Část, jejíž představitelé vynikají minimálními znalostmi a maximálním sebevědomím. Lidé, kteří píší o všem a nerozumějí ničemu, mi připomínají Čapkovu definici literárního kritika jako člověka, který radí spisovateli, jak by on napsal knihu, kdyby to uměl." Vladislavský sál oceňuje jeho slova potleskem.

Zeman si pro plnění prezidentské funkce vytyčuje několik cílů. "Pokud si to budou strany přát, nabízím jim roli prostředníka, roli moderátora. Nikoliv soudce, protože tato role prezidentovi republiky nepřísluší," nabízí svoji pomoc.

"Druhým cílem je podpora toho, čemu říkám podpora ostrovů pozitivní deviace. Jsou to ostrovy nadprůměrného výkonu. Osobnosti, které svým dílem přinášejí prospěch naší zemi," pokračuje Zeman.

Miloš Zeman při projevu.
Miloš Zeman při projevu. | Foto: Ludvík Hradilek

Nově jmenovaný prezident České republiky Miloš Zeman pronáší svůj první projev v prezidentské funkci. V úvodu děkuje svým voličům, zastáncům a pomocníkům. Oceňuje i voliče svého kandidáta v prezidentské volbě Karla Schwarzenberga.

Prezident je přesvědčen o tom, že v boji proti "ekonomickým mafiím", kteří společnost jen "vysávají" a nic jí nepřinášejí, by nejvíce pomohl zákon o prokázání příjmů a majetku včetně zabavení nakradeného majetku. "Budu se trpělivě snažit přesvědčovat poslance a senátory, aby takový zákon navrhli a byl přijat," uvedl Zeman.

"Slibuji věrnost České republice, slibuji, že budu zachovávat ústavu, zastávat funkci prezidenta dle svého nejlepšího vědomí a svědomí," pronesl Miloš Zeman a stal se novým českým prezidentem.

10:12 - Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová zahájila společnou schůzi obou komor Parlamentu, tedy Poslanecké sněmovny a Senátu.

10:10 - Miloš Zeman vchází do Vladislavského sálu. Na cestě k pódiu políbil ruku Lucii Bílé.

Hradní stráž přináší do sálu slavnostní prapory. Jako doprovod zní melodie skladby Ktož sú boží bojovníci.

10:00 - Inaugurace začíná. Do Vladislavského sálu slavnostně přichází nyní již bývalý prezident Václav Klaus se svojí manželkou Livií a zástupci Parlamentu. Důstojníci hradní stráže přinášejí nejvyšší státní vyznamenání i historický výtisk ústavy, na kterou bude nový prezident přísahat. Miloš Zeman za chvíli složí prezidentský slib.

Vladislavský sál se začíná zaplňovat. Kromě současných politiků jsou na místě i Evžen Tošenovský, Valtr Komárek, Marie Benešová, Miroslav Jansta nebo Lucie Bílá. Třetí nádvoří patří Zemanovým příznivcům, kteří jsou ozdobeni šálami s portrétem nastupujícího prezidenta a plackami. Většinou jde o členy strany SPOZ.

Na nádvoří čekají na Miloše Zemana i členové ČSSD Zdeněk Škromach, Vítězslav Jandák a Michal Hašek. Posledně jmenovaný přivítal přicházejícího poslance KSČM Miroslava Grebeníčka slovy "Nazdar vojáku". Nejpočetnější skupinkou jsou zatím podle reportérky Aktuálně.cz turisté z Polska, kteří přijeli na motor show. Většina z nich vůbec netuší, co se na Pražském hradě děje. Většina z nich ani nezná jméno nového českého prezidenta.

Příjezd Miloše Zemana na Hrad.
Příjezd Miloše Zemana na Hrad. | Foto: Vojtěch Marek

Miloš Zeman dorazil v doprovodu svojí manželky Ivany a dcery Kateřiny na Pražský Hrad.

Na prvním a druhém hradním nádvoří se štosují za zvuku bubnů Hradní stráž a novináři. Důstojníci rovnají své podřízené, aby stáli správně. Vrcholí poslední přípravy. Před Hradem zatím početně převažují novináři a policisté nad Zemanovými příznivci. Část čeká na příjezd nového prezidenta před hlavní branou, část se přesunula na nádvoří, hlásí reportérka Aktuálně.cz z Pražského hradu.

Na Pražském hradě vrcholí přípravy na dnešní inauguraci. V pohotovosti je úklidová služba, ale také bezpečnostní složky, které areál hlídají. Kvůli inauguraci je už od čtvrtka v okolí Pražského hradu omezená doprava, nad Hradem bude po dobu trvání inaugurace vyhlášena bezletová zóna. Policie už dříve upozornila na to, že návštěvníci Hradčanského náměstí a Hradu musejí v pátek dopoledne počítat se zběžnou kontrolou. Hlídkující policisté se zaměří především na předměty, které by mohly ohrozit bezpečnost ostatních.

Prohlédněte si fotografie z posledního dne Václava Klause na Hradě:

Poté, co Miloš Zeman v pátek složí prezidentský slib, zazní nad Prahou 21 dělových salv. Armáda kvůli nim do Lobkovické zahrady na Petříně doveze čtyři speciálně upravené kanony. K palbě je bude od rána připravovat obsluha složená z vojáků pražského posádkového velitelství.

Při inauguraci nové hlavy státu by měly zaznít fanfáry ze Smetanovy opery Libuše a z Dvořákovy Osmé symfonie, dále husitský chorál a také česká státní hymna. Podle dirigenta Kubíka jde o běžný hudební doprovod, který se uvádí při těchto slavnostních příležitostech. Při vojenské přehlídce bude podle něj hrát Ústřední hudba Armády ČR.

Nastupující prezident přijede v pátek na Hrad v 09:00. O hodinu později začne ve Vladislavském sále Hradu společná schůze obou komor Parlamentu, při které Zeman složí prezidentský slib. Po vojenské přehlídce navštíví nový prezident svatovítskou katedrálu, kde položí květiny k ostatkům svatého Václava. Poté se na Hradčanském náměstí setká s občany. Slavnostní program se uzavře ve 14:00, kdy skončí Zemanův oběd s politickými představiteli.

 

Právě se děje

Další zprávy