Česko k Libyi: Do vojenského zásahu se nezapojíme

Tereza Šídlová
18. 3. 2011 12:15
Ministři zahraničí a obrany: Nemáme k tomu ani potřebné kapacity
Vláda se k zásahu v Libyi staví chladně
Vláda se k zásahu v Libyi staví chladně | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česko zaujalo k vojenskému zásahu proti libyjskému diktátorovi Muammaru Kaddáfímu pasivní postoj.

Do vojenské akce se Češi nezapojí, zároveň ale proti opatřením nehodlá česká diplomacie vystupovat na půdě NATO.

"Vláda respektuje přijatou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která umožní především zajistit ochranu libyjských civilistů před krvavým násilím a hrubým porušováním lidských práv, které v posledních týdnech páchal režim M. Kaddáfího," řekl v pátek český premiér Petr Nečas.

Rada bezpečnosti OSN po několik týdnů trvajícím přešlapování světových mocností schválila mandát k ochraně civilistů v Libyji a k vytvoření bezletové zóny nad zemí zmítanou občanskou válkou. Nejaktivněji se k útoku staví Francie a Británie.

Rezoluce povolila veškerá vojenská opatření kromě pozemní intervence. 

Proti vytvoření bezletové zóny a vojenskému zásahu se už dříve opakovaně vyjádřil prezident Václav Klaus.

"Když je mandát Rady bezpečnosti, tak je to z pohledu mezinárodního práva pokryté. Účastnit se budou jen ty země, které na to mají vojenskou kapacitu," řekl v pátek Aktuálně.cz minstr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Nevím o žádných našich křižnících ve Středozemním moři," dodal.

Podle něj je Česko připravené pomoct zemi například vysláním expertů až při případné transformaci, pokud se podaří v zemi ustavit "vládu práva".

Vondra: Rozhodnutí je pochopitelné  

Ministr obrany Alexandr Vondra dodal, že Česko ale nebude proti záměru vytvořit bezletovou zónu vystupovat na půdě NATO a že česká armáda je připravená zapojit se do následné humanitární pomoci.

"Rozhodnutí RB OSN považuji za pochopitelný krok ve snaze předejít masakru civilního obyvatelstva, který včera oznámil plukovník Kaddáfí. Co se týká bezletové zóny, Česká republika se do ní vojensky nezapojí, protože k tomu nemá ani příslušné kapacity a schopnosti. Ale nebude ji na půdě NATO blokovat," řekl Aktuálně.cz Vondra. Podle něj k tomu byly splněny příslušné podmínky: mandát OSN, podpora Ligy arabských států a hrozba humanitární krize.

Schwarzenberg ještě před pár týdny řekl, že v případě "největší nouze", pokud by hrozily "ohromné ztráty na životech" , by Česko vojenský zásah podpořilo.

Opakovaně se proti vojenskému zásahu se ale poté vyjádřil prezident Václav Klaus, který Česko zastupoval i na mimořádném summitu EU k Libyi.

V reakci na výrok ex-prezidenta Václava Havla, který v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že vojenský zásah proti "šílenému zločinci" Kaddáfímu je nutný, Klaus řekl: "S panem exprezidentem nesouhlasím v mnoha věcech. Nejfatálněji jsem s ním nesouhlasil, když chtěl bombardovat Bělehrad. Nesouhlasím s ním ani v této věci."

 

Právě se děje

Další zprávy