Českému centru v Paříži hrozí už v pondělí exekuce

Tereza Šídlová
6. 6. 2011 12:01
Tvrdí to s odvoláním na své informace z diplomatických kruhů místopředseda ČSSD Zaorálek
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Českému centru v Paříži hrozí podle stínového ministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka to, že už v pondělí do něj dorazí francouzští exekutoři.

Český stát se kvůli nárokům firmy Diag Human dostal pod tlak, jenže samotný francouzský rozsudek zahalují protichůdné informace - české ani francouzské instituce ho zatím nepotvrzují.

Zaorálek: Doložit to neumím

Hrozbu exekuce českého majetku ve Francii kvůli nárokům společnosti Diag Human tak provází nejasnosti.

Advokát společnosti Jan Kalvoda minulý týden oznámil, že má v rukou rozsudek pařížského Vyššího soudu, který měl podle jeho slov uznat nároky firmy Diag Human, která se s českým státem roky soudí o miliardy kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou.

"Mám informace o tom, že právníci Diag Human posílají v pondělí exekutory na České centrum v Paříži," tvrdí Zaorálek. Zahraničně-politický expert opozice sám připouští, že neví, jak informaci ověřit. Podle jeho slov ale pochází z francouzských diplomatických kruhů.

"Já se k tomu momentálně vyjádřit nemohu," řekl v pondělí ČTK advokát Kalvoda s odkazem na vyjádření této firmy z minulé středy o prodeji společnosti. V něm stojí, že Diag Human do "úplného vyřešení věci" nebude poskytovat žádné veřejné informace.

České ministerstvo zahraničí se k případu příliš vyjadřovat nechce. Šéf resortu Karel Schwarzenberg byl navíc celý minulý týden na cestě po USA.

"Nevím o tom, že by měla v pondělí v Paříži proběhnout exekuce. Vrátil jsem se v sobotu, v pondělí se tím budu zabývat," uvedl v neděli Schwarzenberg a poukázal na diplomatickou imunitu české historicky cenné budovy Českého centra ve francouzské metropoli, v níž sídlí také konzulát.

Kauza Diag Human
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Kauza Diag Human

  • Kauza s firmou Diag Human se táhne skoro 20 let.
  • V roce 1991 ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy.
  • Předběžně se dohodlo se společnostmi Novo Nordisk a Conneco, z níž se později stala firma Diag Human.
  • V roce 1992 tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar firmě Novo Nordisk sdělil, že nevyhrála, protože se spojila s podezřelou firmou Conneco - později Diag Human.
  • Ta od roku 1995 požaduje odškodné za ušlý zisk.

Francouzi o Diagu nevědí

Deník MF Dnes před několika dny přinesl informaci, že Češi o imunitu pro český dům v Paříži kvůli hrozbě exekuce požádali.

Samotný rozsudek, který by měl umožnit exekuci českého majetku v Paříži, je těžké ověřit. A to i u francouzského ministerstva spravedlnosti.

"Nic, co by se týkalo případu společnosti Diag Human, jsme nedohledali. Můžeme teď s určitostí říct, že nic, co by se mohlo týkat českých záležitostí, nerozhodl pařížský Nejvyšší soud (Tribunal de Grande Instance), který je hlavním zdejším soudem," napsala v pátek na dotaz ohledně rozsudku ve prospěch Diag Human Elody Rustarucciová z tiskového oddělení francouzského ministerstva spravedlnosti. Dodala jen, že doporučuje kontaktovat právníky Diagu.

Jenže advokát Kalvoda se v pátek zaštítil mlčenlivostí. A tak ani není jasné, ke kterému soudu se společnost odvolala.

Pro rozsudek do Vídně

Z francouzských kuloárů dokonce zaznívá teorie, že Kalvoda může s rozsudkem "blafovat".

Rozhodnutí francouzského soudu prý nemají v ruce ani Češi.

"Disponujeme rozsudkem vídeňského soudu. Ale co se týče rozsudku ve Francii, nevíme ani, který soud se tím měl zabývat," řekla Aktuálně.cz mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Jana Rennerová.

Zástupce Diag Humanu už nicméně vyslyšel vídeňský soud, cílem exekuce se pak stala tři cenná česká výtvarná díla vystavená ve vídeňské galerii Belvedere. Dodnes spočívají v depozitáři rakouské justice.

Nicméně Rennerová dodala, že i pro plné znění rakouského rozsudku si museli právníci českého státu dojet sami až do Vídně.

 

Právě se děje

Další zprávy