České politiky šokovala smrt Benazír Bhuttové

Redakce DOM
27. 12. 2007 18:15
Přečtěte si reakce politiků
Záběr z Rávalpindí
Záběr z Rávalpindí | Foto: Reuters

Praha - České politiky šokovala násilná smrt pákistánské expremiérky Benazír Bhuttové. Přečtěte si, co napsali v kondolenčních listech.

Prezident republiky Václav Klaus kondoleční list Ásifu Alímu Zardárímu, manželovi Bhuttové:

Vážený pane Zardárí,

hluboce mnou otřásla zpráva o skonu Vaší manželky paní Bénazír Bhuttové, významné pákistánské političky. Dovolte, abych jménem svým a jménem občanů České republiky vyjádřil Vám i celé Vaší rodině hlubokou soustrast. Nenávist, která se nezastaví ani před politickou vraždou, považuji za hrozbu, která útočí na samotné základy naší civilizace. Je mi velmi líto, že se obětí této tragické nenávisti stala právě Vaše paní.

Měl jsem příležitost ji poznat osobně. Vždy byla velmi milá a stejně jako pro mnoho jiných i pro mne byla nadějí a zárukou, že se její země nevydá cestou nevypočitatelné destabilizace.

Přijměte prosím ještě jednou mou nejhlubší soustrast.

Václav Klaus

Prohlášení premiéra Mirka Topolánka:

"Ostře odsuzuji použití násilí, které vedlo ke smrti Benazir Bhuttové, jejich příznivců a dalších lidí. Doufáme, že ti, co stojí za tímto krveprolitím, budou co nejrychleji dopadeni a odsouzeni. Násilí není prostředkem vyjádření politického či jiného názoru a nesmí být jako nástroj užíváno. Benazir Bhuttová byla významnou a váženou političkou, jejíž smrt může ohrozit proces smiřování a tím poškodit celou pákistánskou společnost. Pákistán je důležitým spojencem všech zemí bojujících proti terorismu, a proto je důležité, aby tento zločin nespustil lavinu dalších násilností. Doufám, že demokracie v Pákistánu bude dostatečně silná, aby se s touto ránou vyrovnala a země nesklouzla do ničivé spirály odvetného násilí."

Prohlášení ministerstva zahraničí:

"Jsme tou událostí šokováni. Bénazír Bhuttová byla od počátku 90. let výraznou politickou postavou Pákistánu. Její smrt nepochybně ovlivní očekávané volby. Doufáme, že to nezpůsobí destabilizaci země."

Prohlášení předsedy ČSSD Jiřího Paroubka:

"Vražedný útok na Bénazír Bhuttovou, vůdkyni Pákistánské lidové strany, je snahou extrémistických sil znemožnit v Pákistánu parlamentní volby a narušit tak přechod země k demokracii.

Ukazuje se, že političtí extrémisté jsou ochotni kdykoliv sáhnout k teroristickým útokům vůči politikům, kteří by mohli překazit jejich cíle, což je prosazení vlády těch nejtemnějších a nejreakčnějších sil v určité zemi."

Prohlášení šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka:

"Dnes mě zastihla tragická zpráva, že Bénazír Bhuttová se stala obětí útoku, na jehož následky posléze zemřela. Vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým a rodinám, kteří dnes ztratili své nejbližší. Celá událost mě zasáhla o to více, že se stala jen necelý den po nejdůležitějších svátcích v roce. Svátcích, které by měly být ve znamení pokoje a ne násilí. Považuji jakýkoliv násilný útok za neomluvitelný akt, který do politiky nepatří, a věřím, že nebude rozbuškou k páchání dalších neodčinitelných skutků v tomto prostoru."

 

Právě se děje

Další zprávy