České jednotky na Ukrajině? Zvážíme, tweetuje Stropnický

Domácí Domácí
Aktualizováno 19. 2. 2015 15:11
Pozvání mezinárodních mírových jednotek na návrh prezidenta Petra Porošenka schválila v noci na čtvrtek ukrajinská bezpečnostní rada.
Ministr obrany Martin Stropnický
Ministr obrany Martin Stropnický | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) nevyloučil případné zapojení českých vojáků na Ukrajině.

Reagoval tak na pozvání mezinárodních mírových jednotek OSN, jež v noci na čtvrtek na návrh prezidenta Petra Porošenka schválila ukrajinská bezpečnostní rada.

"Pokud se OSN na členské země obrátí, budeme o zapojení uvažovat. Záleží na jasně definovaném mandátu i kapacitách AČR," napsal Stropnický na Twitteru.

Výzvu adresovanou Radě bezpečnosti Organizace spojených národů a Evropské unii by nyní mělo připravit ukrajinské ministerstvo zahraničí. Její konečné schválení pak bude na Nejvyšší radě, tedy parlamentu.

Rusko takřka bezprostředně reagovalo, že by se vysláním modrých přileb zpochybnila ochota ukrajinské vlády splnit dohody z Minsku.

Doposud se o možném zapojení českých jednotek do konfliktu na Ukrajině nemluvilo. Minulý týden se vrcholní představitelé parlamentu a vlády, včetně Stropnického, shodli s prezidentem Milošem Zemanem, že situaci na východní Ukrajině lze řešit pouze politicky.

A že by například nebylo šťastné dodávat Kyjevu zbraně, o což Západ dlouhodobě žádá právě prezident Porošenko.

Na Ukrajině od neděle oficiálně platí příměří, ovšem boje pokračují. Proruští separatisté ve středu vytlačili vládní jednotky ze strategického města Debalceve.

 

Právě se děje

Další zprávy