České firmy chtějí experty z Ukrajiny. Zrychlíme vyřizování jejich víz, slibuje vláda

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
4. 11. 2015 10:20
Vláda chce zrychlit vyřizování víz pro ukrajinské specialisty. Pokud projekt příští týden schválí vláda, pilotní provoz se rozběhne hned poté. Během prvního půl roku by do Česka mělo přijít až pět stovek ukrajinských inženýrů, IT odborníků a dalších vytipovaných profesí. Pokud se systém zrychleného udělování víz osvědčí, mohl by se rozšířit i na další povolání, ale i na další země. Ministr zahraničí Zaorálek zmínil například Uzbekistán a Mongolsko.
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Vláda chce zrychlit vyřizování víz pro ukrajinské specialisty. Pokud projekt příští týden schválí, pilotní provoz se hned poté rozběhne.

Stačit bude potvrzení o zájmu zdejší firmy a dostatečné kvalifikaci, platný pas a ukrajinští strojní inženýři nebo IT specialisté budou mít cestu do Česka otevřenou. Budou totiž moci takříkajíc obejít vízový systém, který je v současnosti zahlcený, a úředníci na konzulátech tak žádosti vůbec nestíhají vyřizovat.

"Kvalifikovaná pracovní síla, kterou potřebujeme, je předpokladem pro pokračování hospodářského růstu," řekl ve středu premiér Bohuslav Sobotka při představení pilotního projektu, který odstartuje už v listopadu. Impuls vzešel hlavně od českých firem, které nemůžou najít potřebné lidi, v srpnu by přitom obsadily přes patnáct tisíc míst pracovníky ze zahraničí.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka vláda také reaguje na množství žádostí, které se oproti celému loňskému roku téměř ztrojnásobilo. Aby Ukrajinci získali zaměstnaneckou kartu nyní, musí přitom projít složitým kolečkem, které obnáší několikahodinový pohovor. Ten do budoucna odpadne. "To, co trvalo několik hodin, teď bude trvat pět až deset minut," shrnul Zaorálek. 

V počátku se bude zrychlený režim týkat vysokoškolsky vzdělaných Ukrajinců, po půlročním zkušebním provozu by se mohl počet profesí rozšířit, později možná i na nekvalifikované pracovníky. "V první skupině bude pět set lidí," nastínil Zaorálek. A dodal, že pokud se projekt osvědčí, mohl by se rozšířit i na další země, kde je zvýšený zájem o práci v Česku, konkrétně Uzbekistán a Mongolsko.

Sobotka ale zdůraznil, že kabinet stojí hlavně o to, aby práci získali nezaměstnaní v Česku, kterých je na úřadech práce asi 440 tisíc. Ministerstvo práce k tomu má vypracovat analýzu, která by ukázala, v jakých odvětvích se dlouhodobě nedaří obsazovat volná místa.

"Naší dlouhodobou snahou je obsazovat volná pracovní místa nezaměstnanými za pomoci rekvalifikací a dalších nástrojů," podotkl Sobotka. Firmy tak budou muset nejdřív vyvěsit nabídku práce, a až poté, co se ji nepodaří obsadit ani po měsíci, budou se na tato místa moci hlásit právě Ukrajinci.

 

Právě se děje

Další zprávy