Češi půjdou volit europoslance začátkem června

Simona Holecová
10. 2. 2009 13:30
Prezident Václav Klaus stanovil termín pro volby do Evropského parlamentu
Termín avizovaný prezidentem musí podepsat vláda. Ilustrační snímek.
Termín avizovaný prezidentem musí podepsat vláda. Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus v úterý oznámil, které dny budou moci Češi rozhodnout o českém zastoupení v Bruselu/Štrasburku.

"Termín voleb do Evropského parlamentu v České republice je stanoven na pátek 5. června 2009 a sobotu 6. června 2009," stojí v tiskovém oznámení Hradu.

Poslední - či spíše historicky první - volby do EP se odehrály v červnu 2004. Tehdy voliči rozhodli o vítězství ODS, která brala devět ze 24 mandátů určených pro zástupce České republiky.

Fakta:

O čem Evropský parlament rozhoduje

  • Schvaluje a kontroluje Evropskou komisi, která navrhuje unijní zákony a předpisy
  • Schvaluje evropský rozpočet, nemůže ale určovat výdaje na zemědělství
  • Rozhoduje o penězích pro zaostávající regiony
  • Spolurozhoduje o zákonech týkajících se pohybu pracovních sil, podpory průmyslu, životního prostředí, výzkumu a vývoje a může je i blokovat
  • Konzultuje při stanovení zemědělských cen

O čem Evropský parlament nerozhoduje

  • Má velice omezenou možnost předkládat návrhy zákonů
  • Nerozhoduje o zemědělských výdajích

Druhá skončila KSČM, která do evropských voleb nasadila jako lídra kandidátky Miloslava Ransdorfa a prvního kosmonauta Vladimíra Remka: Inkasovala šest mandátů. Překvapením voleb bylo třetí místo pro SNK-ED, která získala tři křesla.

Až za nimi pak skončili lidovci, ČSSD a Nezávislí, za které tehdy kandidovala televizní moderátorka Jana Bobošíková a odvolaný ředitel Novy Vladimír Železný. Všechny tři partaje měly po dvou poslaneckých křeslech.

Sociální demokraté nyní věří, že pro ně výsledné skóre bude výrazně přijatelnější. Jiří Paroubek avizoval vítězství ve volbách do EP. "Realistickým cílem je výsledek kolem 30 procent. Je však možné, že dostaneme 35 až 40 procent," uvedl Paroubek. 

Ať tak či tak, praxe ukazuje, že čeští zástupci jsou v EP, který se skládá ze 785 poslanců hájících zájmy svých národních zemí, prakticky neschopni prosadit vlastní program

Na rozdíl od pražské Poslanecké sněmovny, která si potrpí na řečnické výkony, navíc nemají v téměř osmisetčlenném EP prostor pro exhibice. Čas na diskusi je přidělován jednotlivým frakcím a ty ho rozdělují mezi své členy.

Pokud se na českého europoslance nakonec dostane, zpravidla nemá na vysvětlení postoje více než minutu a půl.

 

Právě se děje

Další zprávy