Češi mají ohlídat radar zvenčí, Američané uvnitř

vk
9. 11. 2007 7:13
Dohodli se na tom v představitelé obou zemí

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Praha - Vnější bezpečnost radaru v Brdech, který se má stát součástí protiraketového deštníku budovaného Spojenými státy, bude hlídat Česko, USA budou zodpovědné za vnitřní ostrahu objektu.

Podle serveru ceskenoviny.cz náměstek ministryně obrany Martin Barták řekl členům sněmovního výboru pro obranu, že se na tom již shodly delegace obou států.

"Přístup americké strany hodnotíme jako vstřícný," uvedl náměstek.

Neomezený přístup

Došlo i k dohodě ohledně návštěvy radaru zástupci třetího státu, které musí předcházet souhlas obou států. Dále bylo odsouhlaseno on-line předávání informací o činnosti stanice českému ministerstvu obrany 24 hodin denně.

Zástupce českého ministerstva obrany se svým týmem bude mít podle dohody do objektu zajištěn neomezený přístup, na základně navíc bude neustále přítomen český velitel a další vojáci.

Smlouva určuje také maximální počet vojenského a civilního personálu, který bude zabezpečovat provoz radarové stanice. Bylo dohodnuto, že náklady na stavbu zaplatí americká strana, ale do stavby samotné se zapojí i české subjekty.

O otázkách dopadu radaru na životní prostředí budou experti obou zemí jednat na začátku prosince.

Co na to veřejnost?

Vláda o radaru vyjednává i přes nesouhlas téměř poloviny veřejnosti. Podle říjnového průzkumu agentury Faktum Invenio provedeného pro potřeby ministerstva zahraničních věcí s výhradami souhlasí s výstavbou radaru 55 procent obyvatel.

Zatímco vláda dojednává podrobnosti ke stavbě radaru, značná část veřejnosti protestuje
Zatímco vláda dojednává podrobnosti ke stavbě radaru, značná část veřejnosti protestuje | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Uvedl to server iHNed.cz. Počet příznivců tedy podle agentury od září mírně poklesl.

Podmínky, pod kterými by s radarem souhlasila nadpoloviční většina veřejnosti, jsou, že Česko obdrží "zvýšené bezpečnostní záruky", stanice nebude mít negativní dopad na život obyvatel a životní prostředí, radar bude zařazen do bezpečnostního programu NATO a nesmí být také narušena státní suverenita ČR.

Průzkumu se zúčastnilo 1018 občanů ČR starších 18 let.

Kritici základny obviňují podobné průzkumy z toho, že jsou zmanipulované a otázky tendenčně položené. Vláda se podle nich snaží vyvolat dojem, že odpor lidí k radaru klesá. 

Čtěte také:

Paroubek: Až budou důkazy o Íránu, radar podpoříme

Dohoda: Na základně USA v Brdech budou čeští vojáci

Zelení mohou vyvolat stranické referendum o radaru

 

Právě se děje

Další zprávy