Černý scénář pro ČR nastane, když zmizí cizí investoři

Petr Holub
17. 3. 2009 9:20
Lednové údaje ČNB ukázaly, že kapitálu ubývá. Útěk investorů ale nebyl dramatický.
Lotyšsko se už v potížích zmítá.
Lotyšsko se už v potížích zmítá. | Foto: Reuters

Praha - Stejné ekonomické potíže jako v Pobaltí nejsou vyloučeny ani v Česku.

"Nejsou však pravděpodobné, finance máme v lepším stavu," míní Jiří Rusnok z vládní rady NERV.

Čtyři nové členské státy EU (Maďarsko, Lotyšsko, Rumunsko, Litva) už přijaly finanční pomoc Mezinárodního měnového fondu, případně o tom uvažují.

Příliš si zvykly na půjčky a investice ze zahraničí. Dnes nedokáží své dluhy a spotřebu financovat domácnosti, firmy ani stát.

Budou investovat?

Ekonomický model, kdy stát dováží kapitál a vyváží zboží, zvolila roku 1998 také Česká republika. O tom, že úspěšně fungoval, svědčí údaje o finanční stabilitě státu.

Zahraniční investice rostly a v průměru dosahovaly 6 až 7 miliard eur ročně. Zlepšovaly se také výkony exportérů.

Objem vývozu překonal dovoz poprvé před čtyřmi lety, v posledních dvou letech překročil přebytek zahraničního obchodu čtyři miliardy eur. Češi tak ročně získávají ze zahraničí celkem 11 miliard eur.

Na druhé straně začaly zahraniční firmy stahovat zisky z investovaného kapitálu. Loni tímto způsobem ubylo právě 11 miliard eur. Příliv a odliv kapitálu se tak držel v rovnováze.

To se letos změní k horšímu. Předpovědi nepočítají s výrazným přebytkem zahraničního obchodu. Potvrdily se v lednu, kdy firmy vyvezly o čtvrtinu méně zboží než před rokem. Ani o nových investicích se po loňské dostavbě automobilky Hyundai nemluví.

Zahraniční firmy v Česku vykazují často rekordní zisky z minulého roku, záleží ale jen na nich, jestli je budou u nás opět investovat, anebo je stáhnou do mateřské firmy.

Utíkají, naštěstí pomalu

České domácnosti nejsou zadlužené v cizině jako domácnosti v Pobaltí.

Ani české firmy nemají velké dluhy v cizích měnách a podle hlavního ekonoma Raiffeisen banky Pavla Mertlíka se v posledních měsících jejich závazky spíše snižují.

Stát se letos výrazně zadluží, podle odhadu ministra financí Miroslava Kalouska by však schodek neměl překročit 110-120 miliard korun. V době krize by tedy patřil v Evropě k nejnižším.

Největší riziko tak zůstává v odlivu kapitálu do zahraničí na úrovni podniků.

Lednové údaje České národní banky svědčí, že kapitálu ubývá, útěk investorů však nebyl podle Mertlíkova kolegy Michala Brožky dramatický.

Vzpomínka na rok 1997

Česko už jednou zažilo krizi z nedostatku kapitálu.

V letech 1996 i 1997 se dovezlo zboží, které stálo o 4 miliardy víc, než zboží z vývozu. Bilanci tehdy nesrovnaly zahraniční investice a Česká republika musela nakupovat cizí měnu.

Důsledkem bylo znehodnocení koruny, zdražení dovozu a dvouletá ekonomická recese.

 

Právě se děje

Další zprávy