Černý scénář ODS. Do sněmovny se nemusí dostat ani lídr

Petr Holub
3. 9. 2013 6:25
O čtvrté či páté místo na kandidátce má smysl bojovat jen v Praze a středních Čechách.
Martin Kuba, 1. místopředseda ODS, na tiskové konferenci po pádu Nečasova kabinetu. Červen 2013.
Martin Kuba, 1. místopředseda ODS, na tiskové konferenci po pádu Nečasova kabinetu. Červen 2013. | Foto: Reuters

Praha - Ostrý víkendový spor čtyř okresních sdružení ODS v Libereckém kraji nad volební kandidátkou má dobrý důvod. Už teď se totiž dá prakticky vyloučit, že by se z celého kraje dostal do sněmovny víc než jeden občanský demokrat.

Deník Insider, sesterská redakce Aktuálně.cz, zveřejnil ve svém aktuálním vydání propočet, který ukazuje, kolik zástupců ODS se podle současné podpory partaje může do sněmovny dostat.

A právě Liberec patří podle Insideru mezi hned několik krajů, z nichž by při skutečně špatném výsledku - v případě jednociferného zisku - nemusel do sněmovny proniknout dokonce ani lídr kandidátky.

Nejsilnější politická strana polistopadové historie tento týden s kandidátkami finišuje a zažívá skutečně neobvyklou zkušenost. Od pádu Nečasovy vlády jí agentury slibují ve volbách od 6 do 13,5 procenta. Její nejhorší historický výsledek přitom vždy přesáhl 20 procent.

Fakticky to znamená, že dokonce při relativně slušném výsledku přes deset procent bude mít nárok pouze na jednoho poslance nejen Liberecko, ale také další malé kraje v Čechách i středně velké kraje na Moravě, tedy Karlovarsko, Pardubicko, Olomoucko, Zlínsko a Vysočina.

O čtvrté, páté nebo šesté místo na kandidátce má smysl bojovat pouze v Praze a ve středních Čechách. Jsou to nejlidnatější kraje a ODS v nich má tradičně dobré výsledky.

Špatné a ještě horší

Tato prognóza vyplývá ze současných předpovědí o volebním výsledku ODS a z rozložení volební podpory ODS v posledních dvou volbách do sněmovny.

ODS přijde o velkou část dosavadních mandátů, i když vyjde předpověď společnosti Median, podle které mají občanští demokraté relativně slušné vyhlídky. Pokud se ovšem budou muset spokojit s jednociferným výsledkem, jak očekávají agentury Factum a Sanep, pak z některých krajů nepronikne do sněmovny ani jeden kandidát. Vedle nejmenšího Karlovarska a Liberecka jsou nejvíc ohroženy Pardubicko a Olomoucko.

Nebezpečí pro kandidáty z malých krajů vyplývá zvláště z toho důvodu, že se v nich rozděluje příliš málo mandátů. Konkrétně na Liberecku se v roce 2006 nedostal do sněmovny kandidát Strany zelených, i když pro něho hlasovalo 9,6 procenta voličů. Naopak ve velkém Moravskoslezském kraji tehdy stačil zelené kandidátce zisk 4,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy