Cenu ekologické superzakázky stanoví firma Deloitte

Petr Holub
25. 5. 2011 16:00
Firmu k tomu vyzval ministr Kalousek. Za expertizu zaplatí 1 999 999 korun
Foto: Jan Langer

Praha - Další krok k realizaci sporné zakázky na odstranění ekologických škod učinilo ministerstvo financí.

Minulou středu vyhlásilo veřejnou zakázku na expertizu, jakou nejvyšší částku by měl stát za likvidaci škod zaplatit.

Ekologická superzakázka byla oznámena už koncem roku 2008 a ministr financí tehdy stanovil cenu 101 miliard bez DPH.

Právě tuto cenu chce ministerstvo prověřit. Mimo jiné i z toho důvodu, že se stala terčem kritiky expertů na životní prostředí i z Nejvyššího kontrolního úřadu, podle nichž by k likvidaci škod mohla stačit i třetinová částka.

Argument pro vládu

Vítěz soutěže na expertizu je předem zřejmý. "K podání nabídky byla vyzvána renomovaná auditorská firma Deloitte Advisory," uvedl mluvčí ministra financí Miroslava Kalouska Ondřej Jakob.

Ministerstvo očekává, že oslovená firma odpoví do konce týdne. Podle informací Aktuálně.cz Deloitte nabídku zvažuje.

Tento rychlý postup umožňuje zákon u veřejných zakázek do dvou milionů korun a ministerstvo také oznámilo, že maximálně zaplatí částku přesně o korunu nižší. Mluvčí upřesnil, že expertiza společnosti Deloitte nestanoví maximální cenu, kterou stát nesmí překročit.

"Výsledek odborného posouzení bude sloužit jako podklad pro jednání vlády ve věci posouzení vítězné nabídkové ceny," uvedl Jakob. Pokud tedy aspoň jeden ze tří uchazečů nabídne nižší cenu, než určí auditoři firmy Deloitte, bude mít vláda k dispozici argument, aby nabídku přijala.

NKÚ: Možná stačí čtvrtina

Ekologickou superzakázku zdržel pád Topolánkovy vlády v březnu 2009. Nový ministr financí Eduard Janota pak víc než rok její průběh zdržoval, po nástupu Nečasovy vlády zpochybňoval její pokračování sám premiér.

Loni v červnu zpochybnil stomiliardovou superzakázku Nejvyšší kontrolní úřad. Kontroloři zjistili, že stát nemá dostatečné podklady k tomu, aby stanovil reálnou cenu.

Ministerstvo financí se odvolává na garance, které dal stát v devadesátých letech během privatizací průmyslových podniků. V privatizačních smlouvách garantoval, že do odstranění ekologických škod na pozemcích podniků bude maximálně investovat určitou částku. Tato částka byla jen orientační a obvykle dosahovala ceny, za kterou stát podnik prodal.

Stomiliardovou hodnotu ekologické superzakázky určilo ministerstvo financí prostě tím, že sečetlo garance za dosud neodstraněné škody. Nejvyšší kontrolní úřad přitom upozornil, že cena za dosud odstraněné ekologické škody v průměru dosahovala čtvrtiny státní garance.

NKÚ navíc zpochybnil argument, že reálnou cenu superzakázky najde veřejná soutěž. Do druhého kola se dostala pouze tři konsorcia. První z nich sestavila středočeská stavební firma Geosan, druhou vídeňská pobočka dánské firmy Marius Pedersen, třetí vede slovenská investiční skupina J&T. Své cenové nabídky mají ministerstvu předat v září.

"Konkurenční prostředí není dostačující," komentovali kontroloři fakt, že soutěžit budou jen tři firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy