Konec rebelie: Poslanci ČSSD koaliční smlouvu podepíší

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
21. 1. 2014 17:40
Nelíbí se jim, že požadavek vzešel od šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zatímco Poslanecká sněmovna řeší zákon o státní službě, zákulisím od úterního rána zmítají spory o podpisy poslanců pod koaliční smlouvou.

Podmínka, kterou si podle některých sociálních demokratů vyžádal šéf hnutí ANO Andrej Babiš, způsobila rozkol především v ČSSD.

Jak upozornil server Lidovky.cz, část sociálních demokratů odmítla svůj podpis pod smlouvu připojit. Nelíbilo se jim, že by kromě programové části měli stvrdit i rozdělení postů v kabinetu, o němž rozhodovaly pouze špičky ČSSD.

Předseda klubu ČSSD Roman Sklenák ale deníku Aktuálně.cz potvrdil, že všech 50 poslanců nakonec smlouvu podepsalo.

S podpisem však stále váhá Vít Kaňkovský z KDU-ČSL. "Zatím jsem koaliční smlouvu nepodepsal, rozhodnu se," sdělil Kaňkovský bez dalších podrobností. Všichni ostatní lidovci už podle předsedy strany Pavla Bělobrádka smlouvu podepsali.

Sociální demokraté si stěžovali, že s nimi vedení strany dostatečně nekomunikuje. Problém byl i v tom, že požadavek na podpis od všech poslanců měl vzejít od šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. "Přece nebudeme něco podepisovat panu Babišovi," uvedl jeden ze sociálně demokratických poslanců.

Že by si podpisy vymínil šéf hnutí ANO, však popírá předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. "Byla na tom dohoda mezi vyjednávacími týmy," řekl deníku Aktuálně.cz.

Spor by každopádně neměl zkomplikovat vznik nové vlády, a to ani v případě, že by se nakonec Vít Kaňkovský k podpisu nerozhodl. "Bylo by dobré, kdyby tam ty podpisy byly. Ale pokud tam nebudou, nepokládám to za významnou komplikaci," dodal Faltýnek.

 

Právě se děje

Další zprávy