Část ODS se bouří. Chce hlavu starosty Smíchova

Kateřina Eliášová
11. 5. 2007 18:10
Členy ODS pobouřily výroky Milana Jančíka v tisku
"Zastupitelstvo je nic," tvrdí Jančík.
"Zastupitelstvo je nic," tvrdí Jančík. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha- Vedení jednoho ze třinácti místních sdružení ODS na Praze 5 vyzývá smíchovského starostu Milana Jančíka k rezignaci. Rozzlobily je jeho výroky v tisku.

Milan Jančík se ve čtvrteční regionální příloze MF Dnes nechal slyšet, že zastupitelstvo nemá žádnou odpovědnost.

"Mě lidi kritizují: Starosto, jsi takový a makový. Tu zodpovědnost mám já. Ne nějaké zastupitelstvo. To je nic," řekl deníku Jančík.

ODS z pražského Barrandova to popudilo. Na mimořádném jednání se členové sdružení rozhodli, že sepíší výzvu k Jančíkově odstoupení.

"Já se domnívám, že nelze akceptovat, aby se takto arogantně vyjadřoval o zastupitelích. Navíc, kdykoliv jde o jeho pochybení, tak se odvolává na to, že tak rozhodla rada a zastupitelstvo," řekl Aktuálně.cz předseda barrandovské organizace ODS Jiří Vitha.

Nespokojených může být víc

Barrandovská organizace je první, která se rozhodla Jančíka vyzvat k rezignaci. Její předseda Jiří Vitha ale nevylučuje, že se přidají i další sdružení.

"V květnu budou probíhat rady dalších místních sdružení. Budeme to mezi sebou konzultovat," uvedl Vitha.

Billboard v Praze 5. Dosavadní starosta tohoto obvodu Milan Jančík, muž známý několika aférami, láká voliče pro ODS.
Billboard v Praze 5. Dosavadní starosta tohoto obvodu Milan Jančík, muž známý několika aférami, láká voliče pro ODS. | Foto: Ludvík Hradilek

"Mám signály, že mezi členy různých místních sdružení na Praze 5 roste nespokojenost se současným starostu. Nevylučuji, že se přidají k barrandovské výzvě," řekl Aktuálně.cz zastupitel za ODS a Jančíkův odpůrce Ondřej Gál.

Podle Gála bude záležet hlavně na smíchovských zastupitelích, kteří by se případně výzvou k odstoupení mohli zabývat. "Je na zastupitelích aby zvážili, jak dalece chtějí stát za Jančíkovými kroky a jeho činností," dodal Gál.

Já neodstoupím, odstupte vy

Jedno z telefonních čísel Milana Jančíka dnes bylo nedostupné, druhé nezvedal. Pro ČTK uvedl, že pro něj je výzva barrandovské organizace nepřijatelná, protože reaguje na věci vytržené z kontextu.

"Bezesporu uznávám zastupitelstvo jako nejvyšší orgán městské části. Jsem přesvědčen, že občané vidí odpovědnost na starostovi, nikoli na zastupitelském sboru," uvedl Jančík. Svým odpůrcům vzkázal, že mají složit mandáty oni.

Všichni do jednoho sálu

Není to poprvé, co se smíchovská ODS postavila proti současnému hlavě městské části. Horko bylo na radnici Prahy 5 loni před i po komunálních volbách. Jančík tehdy ale situaci ustál a stal se přes odpor části ODS znovu starostou.

Jančík znovu starostou, část ODS proti

Spory uvnitř smíchovské ODS by měl vyřešit sněm, který chce předseda pražské ODS Jan Bürgermeister svolat do konce května.

Milan Jančík
Milan Jančík | Foto: Ludvík Hradilek

"Jediným řešením je dostat lidi do jednoho sálu, já věřím, že se tam projeví vůle drtivé většiny místních sdružení. Ať si to vyříkají, tam se projeví ochota dohodnout se, jak si představují nové složení Rady a předsedu oblasti," řekl Aktuálně.cz Bürgermeister.

Magistrátní kontrola si posvítí na hospodaření

Výzva k odstoupení přišla zrovna ve chvíli, kdy na smíchovské radnici začala rozsáhlá finanční kontrola. Poslal ji tam šéf Magistrátu hlavního města Prahy Martin Trnka.

Kontrola přichází jen pár měsíců poté, co TV  Nova upozornila na rozsáhlé finanční nesrovnalosti v účetnictví páté městské části. Reportáž popsala, kterak radnice bez výběrového řízení dala lukrativní zakázku firmě Agentura Praha 5. Ta měla vybírat dlužné nájmy. Podle TV Nova firma ale dlužné částky neodevzdávala městu, jak měla. Městská část tak měla přijít o několik desítek milionů korun.

Radnice si kvůli kauze nechala zpracovat i audit, odmítá jej ale poskytnout zastupitelům. Ti apelují na starostu Jančíka, aby audit ukázal.

To, že by magistrátní kontrola s poslední kauzou nějak souvisela, šéf Magistrátu Trnka odmítá.

"Mohu potvrdit, že byla zahájena finanční kontrola. Vše probíhá podle harmonogramu plánu kontrol, Praha 5 prostě přišla na řadu," tvrdí Trnka

Její výsledky by měl znát nedříve za měsíc.

 

Právě se děje

Další zprávy