Část členů ČSSD odstoupila z kandidátky pro Prahu 9

ČTK ČTK
2. 9. 2010 16:00
Nelíbila se jim konečná podoba kandidátní listiny
Předseda pražské ČSSD Petr Hulinský
Předseda pražské ČSSD Petr Hulinský | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Deset členů ČSSD odstoupilo z kandidátky pro volby do zastupitelstva Prahy 9. Nesouhlasí s finální podobou kandidátní listiny.

Podle těch, kteří odstoupili, byla k registraci předložena jiná kandidátka, než na které se členové předtím shodli. Vedení ČSSD v Praze 9 ale tvrdí, že členové při sestavování kandidátky porušili stanovy, a proto bylo nutné listinu sestavit znovu.

Předseda pražské ČSSD Petr Hulinský řekl, že o problému ví a že ho nyní řeší krajská kontrolní komise. "Až budeme mít oficiální výsledky jejího šetření, bude se jím zabývat vedení kraje," uvedl.

Hulinského prý mrzí, že se část kandidátů do zastupitelstva rozhodla kandidátku sociální demokracie v devátém pražském obvodě opustit v době, kdy už je není možné nahradit jinými kandidáty, a tím sociální demokracii poškodit. "Jestli nesouhlasili s programem, tak nemuseli kandidovat vůbec," uzavřel.

Není to první případ

V minulosti se stalo něco podobného také v pátém pražském obvodě za předsednictví Jiřího Paroubka. Také tam část kandidátů opustila kandidátku v době, kdy už je nebylo možné nahradit.

Členové sociální demokracie v devátém obvodu Jan Dufek a Slavomír Holík v prohlášení zaslaném médiím napsali, že kandidátka byla změněna účelově.

"Odstupující kandidáti nesouhlasí nejen s předložením jiné kandidátní listiny, ale zejména s tím, že na této jsou některé osoby, které nemají většinovou důvěru," uvedli. Podle nich se odstupující kandidáti snažili upozornit vedení ČSSD v Praze, nikdo se prý ale jejich stížností nezabýval. To ale Hulinský odmítl.

Rezignace jako jediné čestné řešení

"Protože se tak nestalo, a protože nelze očekávat jakoukoliv rychlou změnu, odstupující kandidáti se tudíž nemohli ztotožnit s předanou kandidátní listinou, a tak se rozhodli k rezignačnímu kroku, který vnímají jako jediné čestné řešení obhajitelné před občany," napsali Dufek a Holík.

Podle předsedy obvodního výkonného výboru v Praze 9 Lukáše Plachého byla však původní kandidátka sestavena v rozporu se stanovami, a proto bylo nutné sestavit novou. Podle Plachého se jednalo o vážné porušení stanov, kterých však neuvedl.

"Tito lidé odmítli novou kandidátku respektovat. Vnímáme to jako poškození ČSSD," řekl Plachý. Podle něj je ve hře i to, že by mohli být vyloučeni ze strany.

Dufek je spolu s Janem Štrofem a Petrem Šikýřem zakladatelem hnutí členů ČSSD za návrat ke stranické demokracii. Štrof je známý tím, že zvládl standardně pětileté studium na Vysoké škole finanční a správní za 16 měsíců. Nezvykle krátké studium jeho a tří členů ODS vzbudilo pozornost poté, co začala aféra na plzeňské právnické fakultě.

 

Právě se děje

Další zprávy