Bývalý premiér a eurokomisař Špidla povede akademii

Martina Machová Martina Machová
29. 10. 2011 7:30
Pokusí se oživit myšlenkové centrum ČSSD - Masarykovu demokratickou akademii
Vladimír Špidla.
Vladimír Špidla. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý eurokomisař a předseda ČSSD Vladimír Špidla se pokusí oživit myšlenkové centrum sociální demokracie - Masarykovu demokratickou akademii.

Po politologu Janu Černém převzal její vedení a chce z ní vytvořit centrum levicového progresivního myšlení. Socialisté přitom sází na zvučnost Špidlova jména i jeho bohatých kontaktů do zahraničí.

"Doposud byla její funkce osvětově vzdělávací a já chci docílit, aby byla intelektuálně tvůrčí," popsal Aktuálně.cz Vladimír Špidla nejcharakterističtější rozdíl mezi současným stavem a svou vizí. Přiznává přitom, že si v souvislosti s tím osvojil reformu akademie tak, jak ji naprojektoval jeho předchůdce, a tu teď míní uvést reálně do života.

"Chci se nasadit pro to, abychom trochu rozmělnili dominanci konzervativního a liberálního uvažování," přiblížil svou hlavní motivaci.

Masarykova demokratická, dříve dělnická, akademie je organizací volně spjatá s českou sociální demokracií. V minulosti byla v rámci institucí blízkých ČSSD spíše "popelkou" a její vliv byl spíše marginální. Důvodem byl do značné míry i nedostatek peněz.

Špidla s ní má nyní ambiciózní plány. Chce, aby na její půdě vznikaly odborné analýzy a vytvořila se kolem ní hustá síť expertů, kteří povedou diskusi ke strategickým politickým otázkám na základě sociálnědemokratických myšlenek.

Předseda ČSSD a Špidlův žák Bohuslav Sobotka.
Předseda ČSSD a Špidlův žák Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Směrem k vysoké škole ČSSD

"V nejvzdálenější formě bychom chtěli vytvořit pevnější základnu, která by se podobala vysoké škole. Ale to je hodně vzdálená budoucnost," dodal.

Pro začátek ovšem vidí cíl v přetvoření Masarykovy demokratické akademie v instituci podobnou německé Friedrich Ebert Stiftung, která je nadací tamní SPD.

Ta kromě publikační činnosti a pořádání besed a konferencí rozpracovávajících sociálně demokratická témata se pyšní i rozsáhlou knihovnou věnovanou dělnickému hnutí a nabízí i stipendia pro mladé talenty.

S Friedrich Ebert Stiftung v současnosti Masarykova demokratická akademie spolupracuje spolu se slovenským protějškem Inštitútom ASA na Akademii sociální demokracie.

Ta slouží jako vzdělávací platforma pro mladé sociální demokraty, o kterých jsou jejich domovské partaje přesvědčeny, že mají politickou budoucnost.

Foto: Ludvík Hradilek

Učíme své talenty

"Snažíme se dát slušné vzdělání mladým lidem, u kterých se dá předpokládat, že budou aktivní v politice, aby měli filozofické základy a základy politického řemesla," přiblížil Špidla.

V podobném duchu Špidla předpokládá budoucí spolupráci i s rakouskou obdobou akademie, s Karl Renner Institutem, se kterou se již dohodl. V jednání je pak forma spolupráce s institucí blízkou francouzským socialistům Fondation Jean-Jaurès

Stejně jako v minulosti jsou ovšem plány s MDA do značné míry určovány prostředky, které se jí podaří získat. V současnosti je totiž bez významnějších sponzorů a přežívá díky členským příspěvkům či podpoře sociální demokracie.

Na nejbližší rok má fungování akademie pomoci finančně zajistit především opět sama ČSSD. Ani ta ovšem na tom není finančně nejlépe a musela přejít do úsporného programu. A navíc, Špidla sám hovoří, že by rád udržel jistou samostatnost na sociální demokracii.

Do budoucna by ovšem většina peněz měla jít z grantů, a to nejen z Evropské unie. "V současnosti podáváme v určitých oborech granty na občanskou výchovu. Grantové metody chceme použít také. Když to vyjde, tak by v následujících letech měly být hlavním příjmem granty," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy