Byl jsem na dvou pětinách hlasování, brání se Hašek

ČTK ČTK
29. 7. 2013 20:15
Podle analýzy KohoVolit.eu má letos zatím nejhorší účast na hlasování ve sněmovně
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek se ohradil proti analýze, podle níž měl z aktivních poslanců letos zatím nejhorší účast na hlasování ve sněmovně.

Tvrdí, že byl celkem na dvou pětinách hlasování dolní komory parlamentu. Podle analýzy sdružení KohoVolit.eu se ale v první polovině roku účastnil jen 23 procent hlasování. Sdružení si pro analýzu ale vybralo jen hlasování o návrzích zákonů, mezinárodních smlouvách a o aktech Evropské unie.

Hašek s odkazem na sněmovní web uvedl, že se od ledna do června z celkových 927 aktivně zúčastnil 377 hlasování, tedy zhruba 41 procent. Místopředseda ČSSD uvedl, že jeho docházka na hlasování je srovnatelná s účastí členů vlády z řad zákonodárců.

Sněmovní stránky nabízejí statistiku účasti za celé dosavadní volební období, podle níž se Hašek aktivně účastnil zhruba třetiny hlasování, při čtvrtině hlasování nebyl přihlášen k hlasovacímu zařízení a při dvou pětinách hlasování byl omluven.

"Je obecně známo, že vedle funkce zákonodárce vykonávám také exekutivní funkci hejtmana Jihomoravského kraje a zájmy krajů bráním jako šéf Asociace krajů ČR," uvedl k účasti ve Sněmovně Hašek.

Hašek bývá dlouhodobě řazen mezi poslance s nízkou docházkou na hlasování. Letos se k němu podle sdružení přiblížili bývalý premiér Petr Nečas, poslanec David Vodrážka (oba ODS) nebo předseda Věcí veřejných Vít Bárta. Naopak nejvyšší účast vykazuje dlouhodobě TOP 09.

 

Právě se děje

Další zprávy