Bydlí Paroubek luxusně? Nebo ne? Mlží, smlouvu vám tají

Martina Machová Martina Machová
15. 3. 2010 18:42
Předseda ČSSD se kvůli volbám přesunul do severních Čech, pomohl mu kmotr Benda
Jiří Paroubek s rodiným přítelem Petrem Bendou na předvolební cestě po severních Čechách
Jiří Paroubek s rodiným přítelem Petrem Bendou na předvolební cestě po severních Čechách | Foto: Ludvík Hradilek

Teplice - Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek nechce ukázat smlouvu na pronájem bytu, kterou sepsal se svým údajným novým domácím - předsedou ČSSD v Ústeckém kraji a kmotrem jeho dcery Petrem Bendou.

Paroubek tu přechodně bydlí, aby voličům doložil, že se opravdu zajímá o dění v regionu, kde je lídrem kandidátky do nadcházejících sněmovních voleb.

Nelze tak ověřit, na čem přesně se horký favorit na křeslo příštího premiéra dohodl s politikem, který je krom jiného také jeho poslaneckým asistentem.

A jen pro připomenutí: jméno Petr Benda se v posledních měsících objevilo v řadě zpráv, v nichž Aktuálně.cz popsalo například případy násilností a loupeže nebo vyšetřování kvůli černým duším a vydírání v severočeské sociální demokracii.

Moje věc

"Je to skutečně jen má věc," reagoval v pondělí Jiří Paroubek na prosbu redakce, aby veřejnosti ukázal, za jakých podmínek bydlí.

Jedinou podstatnou věcí na nájemní smlouvě podle něj je suma, za kterou si byt v centru Teplic pronajímá.

"Každý měsíc vám budu přeposílat 11 tisíc pět set a vy to můžete posílat panu Bendovi, abyste viděli, že mi to za rohem někde nevrací," dodal.

Kmotr nekomentuje

Konkrétnější, co se týče nájmu, není ani vlastník domu Petr Benda, jehož blízký vztah k Paroubkovi dokládá i to, že se nedávno stal kmotrem jeho dcery.

"Věc pronájmu bytu pana předsedy Paroubka v Teplicích je jeho osobní a soukromou věcí a já to nebudu a nechci nijak komentovat," reagoval Benda na otázku, zda jeho nadřízený bydlí v jeho domě.

Dům Petra Bendy v Teplicích, ve kterém nově bydlí šéf ČSSD Jiří Paroubek
Dům Petra Bendy v Teplicích, ve kterém nově bydlí šéf ČSSD Jiří Paroubek | Foto: Ludvík Hradilek

Tajnosti s teplickým podnájmem dělali oba funkcionáři až do doby, kdy fotografové Blesku zachytili předsedu ČSSD vycházet z domu.

Na tiskové konferenci dva dny před tím hovořil Jiří Paroubek jen o rozměrech bytu, tedy 77 metrech čtverečných, a výši nájmu. O tom kam se stěhuje, pomlčel.

Předsedovy byty

Teplický byt není jedinou nemovitostí, kterou Jiří Paroubek a jeho rodina nyní užívá.

Byt má nynější Paroubkova manželka Petra a Paroubkovi mají také chatu za Prahou. Předsedovi ČSSD vedle toho patří byt z jeho předchozího manželství.

Petr Benda, u něhož Paroubek nyní bydlí, patří mezi nejštědřejší sponzory strany. Podle poslední výroční zprávy přispěl ČSSD 1,1 milionu korun. Patří také mezi nejvlivnější obchodníky s realitami na Teplicku.

Deník Aktuálně.cz o něm mimo jiné v minulosti zjistil, že jako krajský radní nepodal v zákonné lhůtě majetkové přiznání, ve kterém musí uvést své příjmy a dluhy za poslední rok. Benda to vysvětlil opomenutím svých asistentů a podal přiznání dodatečně.

 

Právě se děje

Další zprávy