Bursíkův nástupce chce ochránit zemi před euroostudou

Pavel Baroch
8. 5. 2009 17:25
Pro Ladislava Mika je hlavní prioritou Evropská unie
Bursíkův nástupce Ladislav Miko
Bursíkův nástupce Ladislav Miko | Foto: MŽP

Praha - Nástupci Martina Bursíka v křesle ministra životního prostředí Ladislavu Mikovi trvalo asi týden, než kývnul na nabídku usednout do přechodné Fischerovy vlády.

Nakonec rozhodlo především to, že Česko právě předsedá Evropské unii.

"Ve hře je hodně, včetně nebezpečí, že jako předsednická země selžeme. A mně není jedno, jak nás vidí venku," řekl Aktuálně.cz Miko.

K Evropské unii má přitom Miko blíž než většina českých politiků. Už čtyři roky vede v Bruselu ředitelství ochrany přírodních zdrojů.

"Češi své předsednictví dobře rozjeli. Kolegové v Bruselu mi říkali, že si vedeme lépe, než čekali," poznamenal Miko. Jenže pak přišel pád vlády. "Rázem jsem slyšel, jak jsme si to zkazili, když jsme to měli tak dobře rozjeté. Bylo by mi líto, kdyby se český kapitál skutečně tímto krokem promrhal," dodal nastupující ministr. 

Cesta do Bruselu

  • V roce 2005 se Ladislav Miko stal teprve třetím Čechem s vysokým úřednickým místem v Bruselu.
  • Před ním to byl Karel Kovanda (zahraniční vztahy) a Marie Bohatá (Eurostat).
  • Miko vyhrál výběrové řízení, trvalo takřka rok, přihlásilo se 93 osob.
  • V každém ze čtyř kol vypadla vždy polovina, nakonec zůstali tři.
  • "Už jsem toho zažil hodně, ale tak těžké cvičení ještě ne," řekl Miko po svém vítězství.
  • Jako šéf ředitelství ochrany přírodních zdrojů má na starosti například evropskou soustavu Natura 2000.

Jak se vyhnout euroostudě

Miko uvedl, že z toho jasně vyplývají i hlavní témata, na něž se chce soustředit.

"Priorita je jasná: ochrana před dopady globální změny klimatu a příprava klimatického kongresu v Kodani na konci roku," konstatoval Miko. Dodal, že se na ministerstvu životního prostředí může spolehnout na silný, kvalitní tým.

V červnu, ještě pod českým předsednictvím se konají tři důležité evropské rady, na nichž by se měla klimatická témata projednávat.

Pokud je Praha nezvládne, může české předsednictví skončit euroostudou.

S čím půjde Brusel na jednání s USA

"Nejprve je naplánována diskuse o financování klimatické dohody na radě ministrů financí v Lucemburku. Na ní by mělo navázat jednání všech premiérů na Evropské radě v Bruselu," řekl Aktuálně.cz Miko.

"V závěru června se pak na lucemburském jednání ekologických ministrů bude rozhodovat o rozšíření mandátu pro vyjednávání se Spojenými státy a dalšími zeměmi o opatřeních na ochranu před globálním oteplováním," dodal Miko.

Česko má navíc rozjednaných několik evropských předpisů včetně směrnice o průmyslových emisích. Na červnové radě by měly být rovněž schváleny závěry k adaptacím na změnu klimatu, k biodiverzitě nebo k nakládání s biologickým odpadem.

"U většiny z nich to vypadá, že je Česko zvládne. To by bylo dobré ukončení evropského předsednictví," soudí Miko, který se po předčasných volbách chce vrátit do Bruselu, kde jen na půl roku přerušil svou funkci.

Předseda Strany zelených Martin Bursík uvedl, že je potřeba v klidu vyhodnotit postavení strany ve všech krajích.
Předseda Strany zelených Martin Bursík uvedl, že je potřeba v klidu vyhodnotit postavení strany ve všech krajích. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Vládní ekologický hlídač

Odcházející ministr Bursík je přesvědčen o tom, že Ladislav Miko jako vysoký evropský úředník - šéf bruselského ředitelství ochrany přírodních zdrojů - dotáhne české předsednictví do konce čestně a solidně.

"O tom nemám žádných pochyb," konstatoval Martin Bursík. Dodal, že Miko zná dobře i ekologickou situaci v Česku.

Také proto, že před odchodem do Bruselu v roce 2005 byl několik let náměstkem ministra životního prostředí. "Ladislav Miko určitě ve vládě obhájí zájmy ochrany životního prostředí," věří Bursík.

 

Právě se děje

Další zprávy