Bursík trvá na svém. Fischerovi se omlouvat nehodlá

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
2. 2. 2010 12:10
Je nesporným faktem, že Fischerova vláda zasáhla nestandardním způsobem do prosazování horního zákona, zopakoval
Martin Bursík se pře s premiérem kvůli hornímu zákonu
Martin Bursík se pře s premiérem kvůli hornímu zákonu | Foto: Reuters

Praha - Bursík přitvrdil - v souvislosti s lobbistickými zájmy těžařů jmenoval Mlynáře.

Někdejší předseda Strany zelených Bursík dnes prohlásil, že vláda jde na ruku Mostecké uhelné společnosti, která chce prolomit limity pro těžbu uhlí - a v této souvislosti jmenoval Vladimíra Mlynáře. "Máme tady intervenci vlády, máme tady pořad České televize 13.komnata, který ukazuje nejbližší přátelství šéfa poradců premiéra Vladimíra Mlynáře s předsedou dozorčí rady Janem Dobrovským," prohlásil Bursík. Zároveň odmítl, že by se měl omluvit předsedovi vlády za slova o "skandálním podlehnutí lobbismu, které naznačuje korupční jednání vlády", která pronesl kvůli prosazování horního zákona v parlamentu.

Vladimír Mlynář v SMS zprávě pro Aktuálně.cz obvinění odmítá: "Není to pravda. S návrhem na stažení horního zákona jsem jako poradce předsedy vlády vůbec nepřišel do styku. To byla čistě věc Ministerstva průmyslu a obchodu."

"Je nesporným faktem, že Fischerova vláda zasáhla nestandardním způsobem do prosazování horního zákona," prohlásil doslova.

Omlouvat se nehodlá, protože - jak řekl - premiér Fischer nevyvrátil jeho podezření. "Je to intervence ve prospěch jedné firmy," dodal.

Mediální kampaně mě nezastraší

Zároveň opět odmítl podezření, že by byl on sám ve střetu zájmů prací pro Mosteckou uhelnou společnost (MUS).

Prý jde o klasické odvedení pozornosti "od míče na hráče". Zkritizoval i práci některých médií. "Nenechám se zastrašit mediálními kampaněmi!"

Společnost Czech Coal dnes nicméně v tiskovém prohlášení opět poukazuje na to, že Martin Bursík jako jednatel společnosti Ecoconsulting poskytoval na základě smlouvy v letech 2000-2003 konzultace tehdejším vlastníkům Mostecké uhelné. "Předmětem těchto konzultací byly mimo jiné otázky spojené se strategickým záměrem Mostecké uhelné zpřístupnit zásoby hnědého uhlí za územními limity k budoucímu využití," píše MUS ve svém prohlášení.

Problém kolem horního zákona v pondělí přiměl premiéra Fischera k nečekaně emotivnímu prohlášení. Na pravidelné tiskové konferenci po jednání vlády odmítl, že by jeho kabinet působil ve prospěch lobbistů. Dodal, že nebude mimo interpelace odpovídat na Bursíkovy otázky, které dostal. Dnes jen zopakoval, že jeho kabinet "nebude prolamovat těžební limity".

"Nejsme u maturity ani u státních zkoušek. Měl možnost se mě zeptat během interpelací v Poslanecké sněmovně, ale neudělal to," prohlásil zjevně rozčilený premiér.

Martin Bursík nicméně dnes připomněl dopis, který premiér poslal starostovi Litvínova. Píše v něm o možném odstranění administrativních překážek, aby mohl začít proces vedoucí k prolomení těžebních limitů v severních Čechách.

"Ta věc bude pokračovat," pohrozil Bursík.

 

Právě se děje

Další zprávy