Bursík povzbudil odpůrce Temelína

čtk
15. 3. 2007 16:50
Praha/Vídeň - Rozhovor Martina Bursíka pro rakouský list Der Standard vyburcoval k další aktivitě odpůrce jaderné elektrárny Temelín.
Martin Bursík.
Martin Bursík. | Foto: Ondřej Besperát

Ministr životního prostředí v něm vyzval rakouskou stranu, aby podala oficiální cestou námitky proti závadám v elektrárně.

Protitemelínští aktivisté dnes ve svých prohlášeních stupňují tlak na kancléře Alfreda Gusenbauera, aby přijal tuto "pomocnou ruku" a začal proti Temelínu podnikat patřičné kroky. V opačném případě hrozí největšími hraničními blokádami od začátku těchto protestů před šesti lety.

Drábová, Říman a Bursík
Drábová, Říman a Bursík | Foto: čtk

Bursík v rozhovoru mimo jiné uvedl, že již zaslal českému ministerstvu zahraničí odbornou expertizu svého resortu poukazující na možné závady u ventilů, ale bez obdobných výhrad z Rakouska se s tím prý zatím nedá nic dělat.

"Dokud nebude zformulována oficiální námitka ze strany Rakouska, nedá se o ničem jednat," citoval Bursíka rakouský deník.

Odpůrci Temelína v Rakousku to dnes označují za "pozitivní signál z Prahy" a naléhavě vyzývají kancléře, aby "konečně oficiálně předložil české straně rakouské námitky".

Pověřenec hornorakouské zemské vlády pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovec konstatuje, že námitky již jsou v Praze od října 2005, ale jen ve formě zprávy. Stále podle něj chybí oficiální vládní dokument s požadavkem na dodržení takzvaných dohod z Melku.

Je to jasné, naše protesty jsou oprávněné...

Hornorakouský šéf Svobodných Lutz Weinzinger obvinil vedle kancléře také ministra životního prostředí Josefa Prölla, který prý "zaspal" a zprávu rakouských expertů "zapomněl" Praze předat.

Protiatomoví aktivisté z organizace Atomstopp-Oberösterreich soudí, že kancléř je zřejmě udiven tím, že mu je z Prahy nabízena příležitost otevřeně se vyjádřit k bezpečnostním otázkám kolem Temelína. Bursíkovy výroky pokládají za jasný důkaz toho, že jejich protesty jsou plně oprávněné a naléhají na vládu, aby konečně jednala.

Jejich spojenci z dolnorakouské iniciativy Stopp Temelin konstatují, že jejich dosud marným protestům a kritice rakouské vlády dal nyní za pravdu sám český ministr.

"Přestaňte konečně tahat obyvatelstvo za nos a položte výsledky právní expertizy na stůl. Vhodným okamžikem pro to bude 21. březen, kdy bude o Temelínu jednat parlament. Pokud k tomuto termínu nepředložíte české vládě požadované informace a pokud nebude učiněno nic hmatatelného ve věci mezinárodněprávní žaloby, uskuteční se v následujícím týdnu nejrozsáhlejší hraniční blokády za posledních šest let," varují v prohlášení mluvčí skupiny Stopp Temelin.

 

Právě se děje

Další zprávy