Bursík po prohře nabídl, že odstoupí, bude-li vyzván

Pavel Baroch
8. 6. 2009 1:15
O osudu předsedy rozhodne vedení Strany zelených
Martin Bursík jako volič u evropských voleb. Jeho strana v nich neuspěla.
Martin Bursík jako volič u evropských voleb. Jeho strana v nich neuspěla. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Volby do Evropského parlamentu přinesly první ráznou sebereflexi. Předseda Strany zelených Martin Bursík řekl, že odstoupí, pokud vedení strany řekne, že by to měl udělat.

Strana zelených získala v evropských volbách dvě procenta hlasů, ještě méně, než před pěti lety (získala 3,16 procenta).

"Jestliže vedení strany usoudí, že pro parlamentní volby prospěj změna, ve vteřině tohoto rozhodnutí odstoupím z funkce předsedy a uvolním místo jinému," řekl Bursík v prvním povolebním rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Místopředseda strany a Bursíkův spolupracovník Ondřej Liška řekl, že se Bursíkova nabídka na rezignaci bude řešit na pondělním jednání vedení strany.

"Jde o kolektivní rozhodnutí. Zatím se k tomu nebudu nijak vyjadřovat," řekl Liška Aktuálně.cz.

Volič se rozptýlil

Martin Bursík míní, že zelení doplatili na to, že středový volič rozptýlil hlasy mezi mnoho kandidujícch středových stran a hnutí. Uvedl také, že jehu stranu poškodil vznik Demokratické strany zelených, za níž ve volbách kandidovaly dvě bývalé poslankyně jeho strany. 

"To je nevýhoda evropských voleb, že kandiduje mnoho dobrodruhů, protože je motivuje vidina finanční odměny, když překročí jedno procento," uvedl. .

Odmítá, že by v kampani udělala vážnou chybu.

"Vedli jsme kampaň striktně jako kampaň do evropského parlamentu. Odmítli jsme ji zvrátit na kampaň nad domácími politickými tématy. Tohle někteří mohou vnímat jako chybu, ale já si myslím, že to je naopak dokladem principiálnosti naší politiky," řekl. 

Lídr kandidátky Jan Dusík podle něho měl handicap politika, který není veřejnosti známý.   

Můžeme ještě uspět

Bursík věří, že na podzim ve volbách do sněmovny může Strana zelených uspět.  

"Eurovolby zredukovaly politickou pluralitu v ČR na všehovšudy čtyři politické strany. Nepochybuji o tom, že veřejnost si uvědomí závažnost parlamentních voleb a význam Strany zelených pro možnost ustavení nekomunistické vlády po předčasných volbách," říká.

Dodává, že je ochoten - pokud o to bude Strana zelených stát - do sněmovny v jednom ze 14 krajů kandidovat. 

"Ale to vše se teprve rozhodně při debatě ve vedení strany," dodává Bursík. 

 

Právě se děje

Další zprávy