Bursík nařkl vládu z korupce. Fischer chce omluvu

Martina Machová Martina Machová
26. 1. 2010 18:45
Exministrovi se nelíbí, jak Fischer naložil s horním zákonem
Horní Jiřetín v severních Čechách zatím chrání težební limity. Horní zákon by mu zajistil větší ochranu
Horní Jiřetín v severních Čechách zatím chrání težební limity. Horní zákon by mu zajistil větší ochranu | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Exministr životního prostředí Martin Bursík nařkl vládu premiéra Jana Fischera z korupce a podléhání lobbistům.

Podle něj se premiér s "puncem nevinnosti a velkou podporou veřejnosti" nechal vědomě či nevědomě vtáhnout do machinací kolem novely horního zákona.

Ta vznikla na ministerstvu životního prostředí ještě v době, kdy post ministra zastával právě Martin Bursík. Smyslem novely bylo více ochránit Horní Jiřetín a další obce před těžbou uhlí.

Sněmovna jej ještě jako vládní návrh opakovaně vyřadila z jednání sněmovny.

Fischerův kabinet následně sám zákon se sněmovny stáhl. Nyní jej Zelení předkládají v zjednodušené verzi jako poslanecký návrh. Vláda k němu oproti předešlému znění zaujala negativní stanovisko.

"Zdůvodnění vlády je prostě skandální podlehnutí lobbismu a naznačuje korupční jednání vlády," prohlásil Bursík na plénu sněmovny.

"Vláda podlehla, ať již vědomě, nebo nevědomě, to mně nepřísluší hodnotit, lobbistickému tlaku uhelných společností a vydala negativní stanovisko k zákonu, jehož cílem není nic jiného, nežli napravit díru ve stávajícím zákoně, zajistit vymahatelnost práva," zdůrazňoval poslanec za Zelené.

Martin Bursík nařkl Fischerovu vládu, že podléhá tlakům lobbistů
Martin Bursík nařkl Fischerovu vládu, že podléhá tlakům lobbistů | Foto: Ludvík Hradilek

Od Bursíka k Fischerovi a zpět

Odůvodnění odmítavého stanoviska vlády podle něj vychází z nesprávných či dokonce lživých údajů, jež ministrům dodal rezort průmyslu a obchodu. Problematické podle Bursíka je i to, že argumenty proti novele horního zákona vychází z dokumentů, které ještě ani nebyly vládou schváleny.

"Naskočili jste na argumentaci lobby uhelných společností, které si prostě nepřejí projednávání této novely zákona, protože to je v rozporu s jejich obchodními zájmy," vyčítal Fischerovi Bursík.

Premiér, který se jednání poslanců účastnil, na výtky nereagoval. Po skončení schůze však jeho kancelář poslala přes media Bursíkovi otevřený dopis. A za nařčení žádá veřejnou omluvu. 

"Nehodlám polemizovat s vámi vznesenými argumenty ohledně stanoviska vlády k vašemu návrhu  zákona. Na svůj názor máte jistě právo a já respektuji, že je jiný než názor vlády," píše Fischer Bursíkovi.

"Co však přijmout nemohu je obvinění z korupce, které jste na adresu vlády rovněž vyslovil. Učinil jste tak bez jakéhokoli důkazu a já se jménem svým i jménem vlády proti Vašemu obvinění důrazně ohrazuji," stojí dál v dopise.

 

Právě se děje

Další zprávy