Bursík mírnil evropské Zelené. Chtěli jasné NE radaru

mha
13. 4. 2008 18:50
Předseda SZ si uchránil manévrovací prostor
Martin Bursík
Martin Bursík | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Lublaň/Praha - Předseda Strany zelených a ministr životního prostředí Martin Bursík na sjezdu Evropské strany zelených (EGP) v Lublani zmírnil její odmítavý postoj k výstavbě amerického radaru v ČR.

 

EGP na návrh Martina Bursíka valnou většinou schválila usnesení, které ponechává rozhodnutí o radaru zcela na českých zelených.

 

Bursík v prohlášení které má Aktuálně.cz k dispozici, uvedl, že podle původního návrhu připraveného nizozemskými zelenými  měla EGP výstavbu radaru jednoznačně odmítnout. To by podle něj znamenalo riziko možného budoucího rozchodu s jednotnou názorovou linií evropských zelených.

 

Bursík proto v dohodě s místopředsedou strany Ondřejem Liškou předložil protinávrh, který ponechal českým Zeleným volnou ruku. Ten byl přijat drtivou většinou padesáti hlasů, dva hlasovali proti, šest se zdrželo.

 

Bursík přesto ještě nemá vyhráno. Republiková rada české Strany zelených na nedávném zasedání své parlamentní zástupce vyzvala k odmítnutí radaru. Několik jejich poslanců již uvedlo, že výstavbu základny nepodpoří.

Olga Zubová je mezi těmi poslanci, kteří by nyní hlasovali proti základně
Olga Zubová je mezi těmi poslanci, kteří by nyní hlasovali proti základně | Foto: Ondřej Besperát

 

Předsedkyně republikové rady Olga Zubová v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT uvedla, že podle ní nebyla splněna jedna z podmínek zelených, integrace protiraketového systému do struktur NATO.

 

EGP sice odbojnému křídlu vyšla vstříc, když konstatovala, že umístění radaru jen na bilaterálním základě není v souladu s evropskou bezpečnostní strategií, zároveň však (směrem k vedení strany) vyjádřila porozumění pro situaci, ve které SZ prosazuje svůj postoj k umístění radaru, a ponechala proto finální rozhodnutí o postoji k projektu plně na českých Zelených.

 

Podle Bursíka usnesení EGP potvrdilo její respekt k politice českých zelených a nesplnilo očekávání některých českých členů strany kteří se těšili, že EGP dá tuzemským zeleným "lekci".

 

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy