Bursík kandiduje v Ústí proti Paroubkovi a Zemanovi

ČTK ČTK, Zpravodajská směna
14. 2. 2010 17:00
Zelení počítají s podporou Václava Havla, Olgy Sommerové či Tomáše Hanáka
Martin Bursík.
Martin Bursík. | Foto: Reuters

Praha - Republiková rada Strany zelených dnes odsouhlasila konečnou kandidátní listinu pro květnové volby do Sněmovny. V Praze povede kandidátku předseda strany Ondřej Liška, v Ústeckém kraji jeho předchůdce, poslanec Martin Bursík.

Oproti ostatním politickým stranám provedli zelení vzhledem k listině, kterou sestavili pro předčasné volby, výrazné změny.

Liška měl původně kandidovat na jihu Moravy, kde by o hlasy voličů soupeřil s předsedou ODS Mirkem Topolánkem. V Praze bude jeho rivalem předseda TOP09 Karel Schwarzenberg.

"Snažili jsme se posílit kandidátní listiny," zdůvodnil změny na dnešní tiskové konferenci Liška.

Bývalý předseda strany Martin Bursík ještě na podzim kandidovat do Sněmovny nechtěl. Teď se utká o hlasy na Ústecku s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a Milošem Zemanem, který kandiduje za Stranu práv a občanů.

Změny proběhly například i v Karlovarském kraji. Tam měla vést kandidátku socioložka Jiřina Šiklová. Vedení strany ji ale přesunulo na první místo kandidátky v Královehradeckém kraji. Post v Karlových Varech obsadil Tomáš Kubát.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška.
Předseda Strany zelených Ondřej Liška. | Foto: Ludvík Hradilek

Ve středních Čechách se stal lídrem první místopředseda SZ František Pelc. Bývalý unionista Pelc získal vysokou stranickou funkci teprve na prosincovém sjezdu zelených v Brně.

Od loňského podzimu zelené opustilo několik nestraníků, kteří měli přilákat voliče. V Olomouckém kraji tak vypadl z čela kandidátky evropský úředník Jan Jařab a v Jihočeském právník Svatomír Mlčoch. Místo Jařaba zelení nasadili předsedu Hnutí Brontosaurus Tomáše Hradila a místo Mlčocha ekologa Aloise Pavlíčka.

Preference zelených se pohybují okolo pěti procent a její vstup do sněmovny není jistý. Liška bude pokládat za historický úspěch, pokud Strana zelených do dolní komory vstoupí. Nyní má po odchodu Věry Jakubkové a Olgy Zubové čtyři poslance.

Liška počítá i s podporou mediálně známých osobností. Mezi ně patří bývalý prezident České republiky Václav Havel, filmová dokumentaristka Olga Sommerová, herec Tomáš Hanák či literární a divadelní kritik Vladimír Just.

"Ano, počítáme s jejich účastí na předvolebních mítincích. Paní Somerová a pan Just za nás dokonce kandidují v pražském obvodě," dodal Liška.

 

Právě se děje

Další zprávy