Bursík chce změnu odpadové směrnice EU

Red dom, ČTK
29. 3. 2007 19:11
Praha - Vicepremiér Martin Bursík předal dnes v Praze německému ministrovi životního prostředí Sigmaru Gabrielovi český návrh změny směrnice o odpadech.

Česko chce zabránit transportu odpadů po Evropě ke spálení. Němci mají jako předsednický stát EU nalézt konsenzus všech stran. Ministr životního prostředí Bursík novinářům řekl, že pro návrh bude hledat spojence mezi ministry visegrádské čtyřky, kteří do Česka přijedou během měsíce. Hovořit by o tom chtěl i s britským kolegou.

Pozměňovací návrhy směřují k tomu, aby členské státy mohly zakázat přeshraniční přepravu všech odpadů s výjimkou čistých vytříděných složek určených k recyklaci, uvedl Bursík.

Papír a sklo nevadí

"Nechme generální zákaz transportu odpadu po Evropě, ale chceme dát členským státům právo, aby rozhodly samy, jestli omezí částečně nebo úplně dovoz odpadů, výjimku by tvořily vytříděné suroviny, jako je papír, sklo. Vycházíme z principu blízkosti," řekl.

Gabriel uvedl, že postoje jednotlivých zemí Evropské unie jsou rozdílné a on bude hledat kompromis. Zdůraznil, že je v roli zprostředkovatele. Rozhodnutí by mělo padnout na červnovém zasedání rady ministrů životního prostředí.

Foto: Reuters

"Ministr Bursík má pravdu v tom, že je zbytečné převážet odpad jen proto, že je jeho spalování někde levnější," konstatoval. Uvedl, že v cílech je s Bursíkem zajedno, nástroje se ještě budou hledat.

Vztahy zlepšily tuny odpadu

Německo-české vztahy v tomto směru podle obou politiků nezatěžuje incident z loňského roku, kdy Němci na české území navezli tisíce tun černého odpadu. Podle Bursíka se spolkové ministerstvo naopak zachovalo příkladně, když prosadilo odvezení odpadu, u kterého nebyl znám původce, do Německa.

Doprava odpadů na velké vzdálenosti znamená podle české pozice další zbytečné emise do ovzduší, hluk a další rizika, která z nákladní dopravy vyplývají. Spalování odpadů ve spalovnách způsobuje toxické emise, jedna třetina hmotnosti spáleného odpadu je navíc ve formě nespálených zbytků ukládána na skládky v zemi příjemce a zatěžuje tak jeho systém odstraňování odpadů.

 

Právě se děje

Další zprávy