Bursík chce, aby Ústava umožnila odvolat prezidenta

Kateřina Eliášová
13. 5. 2009 20:30
Poslanci ve středu změnili Ústavu tak, aby mohli být v říjnu rozpuštěni
"Je to pro nás určité memento," řekl předseda Strany zelených Martin Bursík.
"Je to pro nás určité memento," řekl předseda Strany zelených Martin Bursík. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Předseda Strany zelených Martin Bursík by rád prosadil další změnu české Ústavy. Chce, aby poslanci a senátoři měli možnost odvolat prezidenta, pokud to bude nutné.

Nelíbí se mu, že prezident nerespektuje politickou vůli parlamentu. Naráží na jeho zdržování podpisu Lisabonské smlouvy, byť ji odhlasovala jak Poslanecká sněmovna, tak i Senát. "Myslím si, že prezident by měl být odvolatelný," řekl deníku Aktuálně.cz.

Jeho slova přicházejí v době, kdy senátoři za ČSSD mluví v souvislosti s otálením podpisu Lisabonské smlouvy o prezidentově velezradě a předseda Senátu se na Klause zlobí za jeho nelichotivá slova o horní komoře parlamentu.

"Když prezident nerespektuje politickou vůli parlamentu a jeho legitimita je přitom odvozena z parlamentu, tak z logiky věci by v té ústavě měl být institut odvolání prezidenta, o tom není pochyb, v tomto smyslu Ústava má nedostatky," řekl Bursík.

Osamocený Bursík

Zelení už začali spolu s právníky změnu Ústavy připravovat. Se svým nápadem ale zůstanou pravděpodobně osamoceni a téměř jistě jej nedotáhnou v tomto volebním období do konce.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pokud by totiž skutečně jako poslanci takový návrh podali, sněmovna ani Senát by jej už do předčasných říjnových voleb nestihli odhlasovat.

Velmi rezervovaně se keždopádně k nápadu staví ODS. "Nemyslím si, že by měl mít parlament právo odvolávat prezidenta, je to nesmysl. Je to poněkud podivný návrh. A když zelení navrhují přímou volbu prezidenta, to by bylo přímé odvolávání?" řekl Aktuálně.cz šéf poslanců za ODS Petr Tluchoř.

Foto: Aktuálně.cz
Pane Klausi, vítejte na klimatické palubě, píše Bursík

Za kabaret považuje situaci, kdy by mohl být prezident odvolatelný, šéf socialistů Jiří Paroubek. "Jakkoli nesouhlasím s názory Václava Klause, tak bych tuto změnu Ústavy nepodpořil. To bychom byli na úrovni Zimbabwe," myslí si.

Možnost odvolání prezidenta, tzv. impeachment, mají v Ústavě zakotvenou například Spojené státy.

Klaus sám je advokátem zeleného návrhu

Bursík si přesto všechno myslí, že pokud by taková možnost v Ústavě byla, prezident Klaus by se choval zcela jinak.

"Když to řeknu ironicky, tak není třeba, aby zelení pro ten návrh získávali podporu. Tu pro to získává sám Václav Klaus, on je nejlepším advokátem toho návrhu a jeho kroky jsou tou nejlepší argumentací, proč takovou novelizaci ústavy přijmout," uvedl.

Vztahy mezi zelenými a prezidentem jsou od vstupu této strany do parlamentu velmi vyhrocené. O změně Ústavy směrem k prezidentovi mluvil už loni jiný politik, bývalý ministr školství Ondřej Liška.

"Václav Klaus už ve volební kampani přestal být nadstranickým prezidentem, podporoval jako jedinou svou mateřskou stranu. A když pak v Irsku aktivně vystupoval proti Lisabonské smlouvě, přestal se v mých očích kvalifikovat na prezidenta této země," řekl loni v listopadu.

V Česku zatím nelze odvolat prezidenta, leda pro velezradu anebo v případě, že by ze závažných důvodů nemohl vykonávat svou funkci.

 

Právě se děje

Další zprávy