Buňka v KSČM žádá hlavy a platy provinilých straníků

ČTK ČTK
26. 10. 2011 7:10
Jde o reakci na prohraný soud, KSČM má zaplatit pokutu 40 milionů korun
Mě se výzva netýká, říká komunistický předseda Vojtěch Filip (na snímku).
Mě se výzva netýká, říká komunistický předseda Vojtěch Filip (na snímku). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Členové jedné ze základních organizací KSČM, která si dala přízvisko "revoluční", vyzvali politiky odpovědné za neuskutečněný prodej sídla strany k odchodu z funkcí. A pokud jsou také poslanci, aby dali straně plat a nechali si jen životní minimum.

Reagují tak na rozhodnutí odvolacího soudu z 12. října, podle kterého má KSČM zaplatit pokutu 40 milionů korun italské firmě Poste Re za odstoupení od prodeje. Píše to ve svém vydání středeční Právo.

"Členové výboru RZO 1083 jednomyslně dospěli k názoru, že postup zodpovědných funkcionářů KSČM neodpovídal a neodpovídá principům vnitrostranické demokracie, hrubě poškodil a škodí KSČM jak po ekonomické stránce, tak i morálně a v konečných důsledcích i celospolečensky," napsali vedení strany revoluční komunisté.

Předseda KSČM Vojtěch Filip listu řekl, že je o výzvě informován a hodlá na ni odpovědět. Plánuje také zveřejnit jména stranických funkcionářů, kteří jsou za neuskutečněný obchod zodpovědní.

"V každém případě zveřejním aktéry tehdejší transakce z roku 2005. A musím říci, že aktérem toho podpisu není ani Miroslav Grebeníček, ani Vojtěch Filip," řekl předseda strany.

Komunisté chtěli za předsednictví Miroslava Grebeníčka prodat sídlo v ulici Politických vězňů nedaleko Václavského náměstí a vybudovat si nové ve Vysočanech. Uzavřeli proto s Poste Re smlouvu o smlouvě budoucí, ze které vyplývala povinnost uzavřít smlouvu o prodeji a také smluvní pokuta. Cena, za kterou strana nabídla sídlo italské firmě, činila 410 milionů korun.

Firma dokonce zaplatila v roce 2005 KSČM první zálohu 40 milionů korun. Komunisté si ale prodej rozmysleli a zálohu vrátili. Dospěli totiž k názoru, že cena je pro stranu nevýhodná, za podobnou nemovitost v lukrativní části hlavního města by podle odborníků mohli získat daleko víc peněz.

Své sídlo v ulici Politických vězňů komunisté koupili od Českých drah po listopadu 1989. Podle neoficiálních informací za budovu zaplatili 50 milionů korun. Ministerstvo financí později prodej napadlo u soudu, KSČM ale vleklý spor vyhrála.

 

Právě se děje

Další zprávy