Budu krýt Topolánkovi záda, říká nový druhý muž ODS

Kateřina Eliášová
7. 12. 2008 20:12
S Davidem Vodrážkou o ODS, Topolánkovi a Obamovi
Kongres ODS: David Vodrážka a Mirek Topolánek
Kongres ODS: David Vodrážka a Mirek Topolánek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - ODS už ví, jaký tým ji povede do voleb do Evropské unie a především do českého parlamentu.

Delegáti za výrazné podpory nově zvoleného předsedy Mirka Topolánka zvolili prvním místopředsedou strany dosud ne příliš známého starostu Prahy 13 Davida Vodrážku.

Širší veřejnosti se zatím vepsal do povědomí svým názorem na Kaplického návrh nové budovy Národní knihovny, které říká "chrchel".

Krátce po svém zvolení už ale mluvil o budoucnosti ODS, jak se jeho zvolení vyjednávalo a taky o tom, jaký bude 1. místopředseda.

"Když už do toho jdu, tak s tím, že budu Mirkovi Topolánkovi krýt záda a že s ním budu na jedné lodi. Což ovšem neznamená, že s ním musím ve všem bezpodmínečně souhlasit," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Kongres ODS: David Vodrážka
Kongres ODS: David Vodrážka | Foto: Ondřej Besperát
Dvojkou ODS je David Vodrážka. Muž, jehož Česko nezná

A.cz: Jste už tři hodiny 1. místopředsedou ODS. Jak se cítíte?

Ono to není jenom o tom dnešku. Ta vyjednávání a práce na tom probíhala v posledních 14-ti dnech a možná ještě dříve. Těm, kdo to nezažil, musím říct: Klobouk dolů před Mirkem Topolánkem a všemi předsedy a místopředsedy stran. Protože je to velmi namáhavá a vyčerpávající práce. Takto to cítím.

A.cz: Buďte konkrétní.

Jsou to dny a noci jednání zejména o tom, kdo může reprezentovat nějaké hlasy, jak delegáti z konkrétních regionů vidí to, kam by se měla ODS ubírat. To potom je důležité při tom seskládávání toho týmu, který by měl ve vedení sedět.

Kongres ODS: neděle, čtvrt na osm večer. Staronové vedení je konečně kompletní - Petr Gandalovič, Ivan Langer, Petr Bendl, Mirek Topolánek, David Vodrážka, Petr Nečas (zleva doprava).
Kongres ODS: neděle, čtvrt na osm večer. Staronové vedení je konečně kompletní - Petr Gandalovič, Ivan Langer, Petr Bendl, Mirek Topolánek, David Vodrážka, Petr Nečas (zleva doprava). | Foto: Ondřej Besperát

A.cz: Když někdo vyhraje, obvykle se stane, že ho po ramenou poplácávají lidé, které předtím nikdy neviděl. Stalo se vám to tady už?

Opravu jsem měl dnes na ramenou hodně rukou. Ale nestalo se mi, že by přišel někdo, koho jsem nikdy neviděl. Teď je to ještě čerstvé, ale určitě i na toto dojde. (K Vodrážkovi přichází Bohuslav Zoufalík z volební komise. "Čau Bobe," zdraví ho Vodrážka. "Gratuluju, věř mi, že mám radost," třepe rukou Vodrážkovi Zoufalík)

S Topolánkem na pivo nechodím

A.cz: Jak dlouho a dobře se znáte s Mirkem Topolánkem? Teď budete jeho pravá ruka...

S Mirkem se znám trochu blíže posledního dva a půl roku. Není to tak, že bychom se vídali každý druhý týden. Myslím si, že tak jak jsem ho měl možnost poznat, je to dostatečné na to, abychom mohli dobře spolupracovat.

Dění na kongresu ODS jsme pro vás sledovali online. Podívejte se ZDE

A.cz: Jste přátelé?

Na pivu jsme spolu nebyli. Ale to, aby člověk vytvořil s někým dobrý tandem, není jen o tom, aby spolu ti lidé trávili veškerý čas a měli společné zájmy. Pro ODS by němělo být na škodu, když se ti lidé neznají úplně detailně.

ODS není strana pro bohaté

A.cz: Jaký byste chtěl být 1. místopředseda?

Chtěl bych být 1. místopředsedou, který pomůže ODS k tomu, aby získala zpět svou tvář. Tvář strany, která je pro širší spektrum voličů, která nebude vnímána jako strana odtržená od reality. V tom bych chtěl pomoct. Aby se například změnil názor veřejnosti, že jsme jen stranou pro bohaté.

A.cz: Říká se, že Pavel Bém jako 1. místopředseda v poslední době "okopával Topolánkovi kotníky". Že mu příliš nepomáhal. Jaký budete vy?

Necítím se povolaný, abych hodnotil vztah Mirka Topolánka a Pavla Béma. Když už jsem se rozhodl kandidovat, tak s vědomím, že tím šéfem, lídrem je Mirek Topolánek. A když už do toho jdu, tak s tím, že mu budu krýt záda a že s ním budu na jedné lodi. Což ovšem neznamená, že s ním musím ve všem bezpodmínečně souhlasit! To asi ani nejde.

A.cz: Mirek Topolánek dal přednost vám před Ivanem Langerem a požádal delegáty, aby vám dali hlas. Zaznamenala jsem názor, že teď k němu budete muset být loajální a budete dělat jen to, co chce on.

To je velmi těžké. Každý to bude vnímat tak, jak to bude chtít vidět. Když s ním nebudu souhlasit, bude se říkat, že mu nejsem dost vděčný. A když s ním budu souhlasit, tak budou říkat, že "jsem koupený". S tím se dá těžko bojovat. Já se chci spíše soustředit na tu práci.

Nepůjdu proti všem

A.cz: ODS je v těžké situaci, navíc Mirek Topolánek bude teď často v Bruselu. Strana, ale ostatně i voliči teď čekají, jak ODS vy a další místopředsedové "dají dohromady". Kde začnete?

To bych nerad říkal prostřednictvím médií. Chci nad tím sednout s nově zvolenými místopředsedy a  samozřejmě i předsedou. V tom užším týmu si musíme říct, jakým směrem ODS povedeme. Určitě to nemůže být tak, že přijde nějaký Vodrážka a všechno přetočí, půjde proti všem nebo bude dělat něco, co nebude mít širokou podporu v tom nejužším vedení. To nejde.

A.cz: Titulky teď hlásají: Neznámý Vodrážka. Jaký vlastně jste, co můžeme čekat?

Těžko se člověku hovoří o tom, jaký je, když mluví o sobě. Jsem táta tří dětí, mám rád svoji rodinu, práci a teď jsem vyhodnotil, že ODS potřebuje pomoct. Jestli já budu ten, který jí může pomoct, tak pro to udělám všechno.

Kongres ODS: vyjednávání v kuloárech před volbou prvního místopředsedy strany. Vpravo ministr zemědělství Petr Gandalovič.
Kongres ODS: vyjednávání v kuloárech před volbou prvního místopředsedy strany. Vpravo ministr zemědělství Petr Gandalovič. | Foto: Ondřej Besperát

A.cz: To je dost obecné... Co třeba cílevědomý?

Pravděpodobně cílevědomý budu. I když ne prvoplánově. Není to tak, že jsem si řekl: V roce 2002 budu starostou, 2008 místopředsedou ODS.. To ne. Já nemám takto striktně dané cíle a jsem si vědom, že to někdo může vnímat jako chybu. Když už ale v nějaké funkci jsem, dělám svou práci nejlíp jak umím.

A.cz: Jste nová tvář, která teď bude v "partě ostřílených matadorů". Nebojíte se, že vás, promiňte mi ten výraz, "ta smečka sežere"?

Nebojím se jich, mám k nim respekt. Jsem zvědavý, jak obstojím, jak budu vnímán, jak s nimi dokážu spolupracovat. Může se zdát, že je to pro mě velké sousto. Ukáže se, jestli se delegáti,a le ostatně i já, rozhodli správně.

A.cz: Ve svém projevu jste řekl, že jste David Vodrážka ze Stodůlek. Této pražské části děláte starostu? Bude to tak i dál? Nebojíte se, že budete mít až moc práce?

Stodůlky se nezboří. Nic se nemění, na radnici je dobrý tým. Pavel Bém zvládal celou Prahu, já mám jen výseč. Lidé jsou sice alergičtí na kumulování funkcí. To ukáže čas, jak jsem schopen to všechno zkloubit.

A.cz: Víte, že už máte přezdívku? V kuloárech se vám začalo říkat český Obama...

To mě pobavilo. Pokud by tato přezdívka měla přispět k tomu, že ODS bude úspěšná ve volbách, tak proč ne?

 

Právě se děje

Další zprávy