Budeme velmi aktivní, slibuje šéf Zemanovy diplomacie

Tereza Šídlová
11. 3. 2013 14:04
Velvyslanec Hynek Kmoníček v neděli požádal ministra Schwarzenberga o stažení z Austrálie
Hynek Kmoníček.
Hynek Kmoníček. | Foto: Reuters

Praha - Diplomat Hynek Kmoníček, jehož prezident Miloš Zeman plánuje jmenovat šéfem zahraničního odboru Hradu, už požádal o své stažení z postu českého velvyslance v Austrálii.

Jeho odvoláním se tak bude zabývat vláda. Z diplomacie ale definitivně neodchází.

„Do budoucna jsem požádal o udělení neplaceného volna po dobu svého zaměstnání v Kanceláři prezidenta. Já jsem a budu profesionální diplomat," řekl v rozhovoru s Aktuálně.cz Kmoníček.

Bývalý náměstek sociálnědemokratických ministrů zahraničí Jana Kavana a Jana Kohouta se v minulosti ne vždy shodl se současným šéfem diplomacie Karlem Schwarzenbergem.

„Nehledě na častou různost našich politických názorů jsme měli osobní vztah vždycky korektní. Myslím, že navíc oba máme už dnes dost načteno a dost prožito, abychom vždycky dokázali najít přesně to, co nás spojuje," míní Kmoníček.

Aktuálně.cz: Prezident Zeman oznámil, že budete vést zahraniční odbor Hradu. Kdy se chystáte ujmout funkce? Podal jste již rezignaci na post velvyslance v Austrálii, případně kdy ji plánujete podat?

Několik hodin po oznámení pana prezidenta jsem písemně požádal pana ministra o svoje stažení do ústředí a odvolání vládou. Je to standardní, nedramatická cesta, která zabezpečí jak můj rychlý návrat do Prahy, tak ale také řádné předání ambasády a také náš zdvořilý postup k australské straně.

A.cz: Bude to znamenat i Vaši výpověď z pracovního poměru na ministerstvu zahraničních věcí, nebo bude tento poměr jen přerušený na dobu výkonu funkce na Pražském hradě?

Do budoucna jsem požádal o udělení neplaceného volna po dobu svého zaměstnání v Kanceláři prezidenta. Já jsem a budu profesionální diplomat.

"Budeme velmi aktivní"

A.cz: Co přesně bude obnášet Vaše funkce na Pražském hradě? Předpokládám organizaci zahraničních cest, poradenství v oblasti zahraničněpolitických otázek, co dále?

Veškerou agendu spojenou se zahraničím, tj. nad rámec zmíněného také zahraniční návštěvy v ČR, práci s diplomatickým sborem v Praze, komunikaci s kolegy, vedoucími zahraničního oddělení prezidentů v jiných zemích, ale též komunikaci s našimi resortními ministerstvy, která se zahraniční politiky dotýkají, aktivní pomoc české ekonomické diplomacii - ono se to nakonec od mojí minulé pozice náměstka příliš neliší.

Miloš Zeman při inauguraci.
Miloš Zeman při inauguraci. | Foto: Reuters

A.cz: Plánujete si přivést na Hrad další lidi, například přímo z diplomacie jako poradce či jako další členy odboru? Koho? Hodláte spolupracovat v této funkci se „svými" někdejšími ministry, Janem Kavanem či Janem Kohoutem?

V této chvíli nehodlám. Nejdříve si potřebuji personální situaci osobně zmapovat. Mezitím se vyvine, co všechno a v kterých oblastech bude pan prezident vyžadovat. Teprve z toho vznikne, zda  k tomu bude potřeba dalších lidí a rad a kolik a kdy.

A.cz: Jaké směřování zahraniční politiky lze od Hradu pod vedením pana Zemana a Vás očekávat? Lze očekávat bližší vztah k EU? V čem se ještě může lišit hradní diplomacie za prezidenta Zemana od působení pana Klause?

Hrad vede pouze a jedině pan prezident Zeman a ten se již v několika posledních rozhovorech k výše zmíněnému vyslovil. Netřeba tedy opakovat.

Co se týče nějaké změny stylu, počítám, že hradní diplomacie nového týmu bude velmi aktivní, neboť MZV do hloubky rozumíme. Pracuji tam skoro 20 let a kromě ministra a vrátného jsem zastával už skutečně všechny vůbec kdy na MZV existující pozice. Tenhle vhled samozřejmě dává panu prezidentovi možnost sledovat věci, často ještě když vznikají, a tím i předcházet možným příštím disonancím, které se v minulosti vyskytovaly.

A.cz: Jaké očekáváte vztahy s ministrem Schwarzenbergem, je veřejně známo, že vaše vztahy byly v minulosti trochu napjaté, očekáváte dobrou spolupráci? V jakých otázkách si bude Hrad rozumět se současným vedením ministerstva zahraničí, v jakých otázkách méně?

Zcela jistě budeme s panem ministrem vycházet dobře. Nehledě na častou různost našich politických názorů jsme měli osobní vztah vždycky korektní. Myslím, že navíc oba máme už dnes dost načteno a dost prožito, abychom vždycky dokázali najít přesně to, co nás spojuje.

Co se týče zbytku otázky, ten musí být směřován na pana prezidenta, který se k jeho jednotlivým částem ve svých mediálních vystoupeních postupně sám vyjadřuje.

 

Právě se děje

Další zprávy