Budeme dál jednat! Podstatné věci koalice nevyřešila

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
Aktualizováno 2. 12. 2013 22:42
ČSSD a ANO neslyšely jasné "ano" od lidovců, nedohodly se ani principy spolupráce.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zbytek týdne strávíme intenzivním jednáním, shodli se koaliční vyjednavači ČSSD, hnutí ANO 2011 a KDU-ČSL.

Jinak se vyjednavači domluvili zhruba jen na tom, že státní rozpočet by bylo dobré schválit do konce roku a že by bylo dobré prosadit i zákon o státní službě, respektive jeho novelu.

Tím ale shoda na podstatných věcech prakticky končí.

Nepodařilo se domluvit ani již načaté personální obsazení klíčových postů ve Sněmovně, strany se nedomluvily, kdo bude řídit jednotlivé sněmovní výbory.

"Hodnotíme to jako kloudnou debatu, i když bez zásadních konkrétních výsledků," shrnul pondělní jednání předseda ANO Andrej Babiš.

"Teď už budeme jednat opravdu intenzivně," prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ohledně rozpočtu se všechny strany možné koalice dohodly, že už při projednávání rozpočtu ve Sněmovně budou hledat rezervy.

Na principech koaliční spolupráce zatím dohoda není

"Ve druhém čtení rozpočtu bychom rádi identifikovali úspory," řekl po jednání Bohuslav Sobotka.

To je v podstatě ústupek sociálních demokratů hnutí ANO. ČSSD původně prosazovala, aby se přijal rozpočet připravený Rusnokovou vládou a začátkem příštího roku se připravila jeho novela, zatímco Andrej Babiš mluvil spíše o tom, měnit rozpočet už ve druhém sněmovním čtení a hledat cesty, jak mohou jednotlivé resorty uspořit.

ČSSD, která připravila pro potenciální partnery návrh, jak by měla koalice rozhodovat, odešla z pondělního jednání bez jejich souhlasu.

"Finální text zatím schválen po dnešku není," přiznal Bohuslav Sobotka.

Lidovcům v principech koaliční spolupráce chyběla nějaká pojistka pro to, aby nemohli být přehlasováni.

Tu by si KDU představovala tak, že by návrhy, které by celá koalice brala jako závazně koaliční, musela schválit ve vládě nadpoloviční většina přítomných ministrů z každé strany. Pokud by například lidovci měli v kabinetu tři ministry, pro by museli být dva. Svůj návrh na doplnění teď mají předložit koaličním partnerům.

"Byly to tak dvě tři věty do koaliční dohody," řekl po jednání 1. místopředseda křesťanských demokratů Marian Jurečka.

V ČSSD a ANO si dál nejsou jisti lidovci

A není ani jasné, zda skutečně KDU do koalice vstoupí. Její předseda Pavel Bělobrádek stále mluví jen o "eventuální koalici" a na přímý dotaz jen připustil, že jasno bude až po jednání celostátního výboru strany.

Další postup bude následující: V příštích třech dnech zasednou všechny expertní týmy už ve formátu všech tří stran. V sobotu se pak nad návrhem programu sejde "eventuální" trojkoalice na nejvyšší úrovni.

V programových otázkách stále drhnou daně - ČSSD a ANO se neshodnou na zvyšování daní pro firmy (ANO to odmítá), lidovci chtějí prosadit vyšší daňové odpisy na dítě a společné zdanění manželů.

Třecí plochou jsou i dál církevní restituce, které by ráda ČSSD podstatně revidovala, ANO jen finanční odškodnění - a KDU odmítá jakoukoliv revizi.

 

Právě se děje

Další zprávy