Bude Špidla komisařem? To není na nás, říká vláda

Martina Machová Martina Machová
24. 10. 2009 15:00
Je to otázka politická a my nejsme politická vláda, vymlouvají se ministři
Zůstane v paláci Berlaymont Vladimír Špidla...
Zůstane v paláci Berlaymont Vladimír Špidla... | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - S premiérem je jich sedmnáct. Právě na nich formálně leží rozhodnutí, kdo usedne na dalších pět let za Českou republiku v Evropské komisi.

Ministři a ministryně ale podle zjištění Aktuálně.cz jméno nového českého eurokomisaře neřeší. Někteří dokonce otevřeně přiznávají, že se nad kandidáty do Bruselu ještě ani nezamýšleli.

Počítají totiž jen s kandidáty, které jim navrhly politické strany. Na vlastního kandidáta dopředu rezignovali. A ani u stranických nominací nyní nejsou schopni individuálně říci, kdo by jim vyhovoval více.

Čas, který však Česko na výběr svého zástupce při Evropské komisi má, se krátí. Termín je do konce října.

Vlastní návrh? To ne...

"Omlouvám se, ale názor na to nemám zatím žádný. Z těch lidí, o kterých jsem slyšel, znám osobně jen Vondru a Špidlu," reagoval na dotaz ohledně jeho preferencí na post českého eurokomisaře ministr vnitra Martin Pecina.

Odpovědi jeho kolegů se výrazně neliší.

"Ještě jsem se nad tím nezamýšlel, a to ani ve svých úvahách a rozvahách. Že by vláda sama vygenerovala vlastní jméno - to mne dokonce vůbec ani nenapadlo, že bychom mohli," tvrdí ministr průmysl a obchodu Vladimír Tošovský.

... či jej nahradí Alexandr Vondra?
... či jej nahradí Alexandr Vondra? | Foto: Ludvík Hradilek

Svou pasivitu vysvětluje tím, že v současnosti se naplno věnuje jinému problému, který spěchá. A to prioritám rezortu pro dalších osm měsíců Fischerovy vlády.

"Je to otázka výhradně politická, já se politikem v pravém slova smyslu necítím, proto se k tomuto nebudu vyjadřovat," potvrzuje rezignaci úřednické vlády na vlastní rozhodnutí další z ministrů Jakub Šebesta, jež spravuje rezort zemědělství.

"Jde  spíše o to, aby politické subjekty našly konsensus při volbě kandidáta na eurokomisaře," dodává.

Uvedené odpovědi, jakkoli jsou vyhýbavé, patří spíš k těm vstřícnějším. Mnozí ministři se odmítli na téma eurokomisař bavit zcela.

Kocábův trojlístek

Výjimkou je pouze ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Také nechce přímo odpovědět, kdo by měl zastupovat Česko v Bruselu. Tedy jestli má ve své práci pokračovat Vladimír Špidla, nebo je čas na změnu.

Podle něj ale zejména tři jména, tedy Vladimír Špidla za ČSSD, Občanskými demokraty nominovaná Alexandr Vondra a za Zelené Jan Švejnar, jsou osobnosti, které se na eurokomisaře více než hodí.

Na rozdíl od svých kolegů ale alespoň naznačuje, podle čeho se bude rozhodovat on sám. Jako jedno z kriterií uvádí portfolio, které by mohlo Česko pro následující období získat.

"Může to nasměrovat k určitému kandidátovi, který jej ovládá. Kdyby to byla oblast, kterou momentálně dělá pan Špidla, tak by byl podle mne nejvhodnějším kandidátem on, pokud oblast zahraniční politiky nebo něco, v čem je dobrý Vondra, tak by to zase směřovalo k tomu. Kdyby to byla ekonomika, tak by to směřovalo jistě k panu Švejnarovi," líčí Kocáb. 

I on si ale myslí, že není potřeba, aby vláda vymýšlela vlastního kandidáta, kterého by stranám nabídla k diskuzi.

"Myslím, že výběr je dostatečný," míní ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy