Bude-li poptávka, budu znovu kandidovat, říká Franz

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
12. 1. 2014 15:02
Vladimír Franz se po roce v rozhovoru pro Aktuálně.cz vrací k přímé volbě prezidenta.
Foto: Ludvík Hradilek

Rozhovor- Neúspěšný - a dodejme, že už svou vizáží nezvyklý - kandidát na prezidenta, vátvarník a hudebník Vladimír Franz nevylučuje, se o dobytí Pražského hradu pokusí znovu poté, co vyprší mandát Miloši Zemanovi.

Jeho "bude-li poptávka, pak bude i nabídka" ale vychází z toho, jak on sám chápe roli prezidenta.

"Vytvoří-li se klima, že prezident má mít funkci spíše takového udržitele a strážce grálu, spíš než být takovou mechanickou postavou, pak ano," říká Franz v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A netají se tím, že se s některými lidmi - včetně těch z někdejšího týmu pro prezidentskou volbu - baví i o jiném možném politickém angažmá. Ošívá se ale při zmínce o politické straně a striktně říká: Strana to nebude!

Aktuálně.cz: Funguje ještě nějak váš tým pro prezidentskou volbu?

Vladimír Franz: Každý jde svojí cestou, ale víme o sobě a scházíme se. Ono to nebylo postaveno na bázi nějakého ústředního výboru. Bylo to volné. Proto teď budeme těžk hledat tvar.

A.cz: Jak jste před rokem snášel poznámky i zahraničního tisku, že jste svým způsobem exotická osobnost oněch voleb - už kvůli vašemu vzhledu?

Záleží na tom, kdo přijel. Mohli přijet ze zahraničního Blesku, nebo taky ne. Vznikaly i rozhovory, které byly velmi seriózní.

Porážku jsem neprožíval

A.cz: Jak jste se vyrovnal s porážkou, prožíval jste ji špatně?

Ne, vůbec ne. Představa, že se člověk ocitne ve světě tam nahoře, víceméně jako nahý v trní, to bylo pro mě takřka nemyslitelné. Je to jako když vidíte Himaláje odněkud z Káthmandů, tak jsou to pěkné zasněžené kopečky. Ale nahoře každá změna počasí může znamenat smrt. To jsme si velmi uvědomoval. Ale pro mě byla důležité, že jsme se dali na cestu, důležitá byla ta cesta. Netěšil jsem se, jak budu přestavovat nábytek v Lánech.

Aktuálně.cz: Uvažujete o založení třeba politického hnutí?

No, ono by to mělo mít charakter... Takhle: politická strana určitě ne. Na druhé straně, když člověk vidí iniciativy jako Vyměňte politiky - oni říkají jenom polovinu. Chybí ta druhá: Za koho. To jsou takové velmi mlhavé výstřely.

A.cz: A jak byste si to představoval vy?

Teď jsem se zvolna zase vydal na cestu a potkávám se s různými lidmi a ptám se na totéž. Kdybychom šli sázet stromečky nebo začali protestovat, aby se v Praze 5 nezastavovaly barokní zahrady, je to úplně jednoduché. Ale tady jde o to vytvořit platformu. Ale když se na světě dokážou domluvit a rychle vytvořit spolčení nejrůznějších hlupců, slušní lidé by to měli umět snad taky.

A.cz: A s touto platformou, hnutím, byste směřoval do politiky? Že byste třeba kandidovali do Sněmovny?

To je otázka, s kým se potkám.

A.cz: Takže jestli tomu dobře rozumím, ještě se nic nerýsuje...

Ne, to se teda nerýsuje.

Bude-li poptávka, budu kandidovat znovu

A.cz: Jak se díváte na hnutí jako je ANO nebo Úsvit Tomia Okamury?

Ta hnutí jsou strašně zajímavá v tom, že oboje dvoje nemají vlastně členskou základnu a vznikají shora. U Tomia Okamury nevím, jak se vytvoří členská základna. U Andreje Babiše to je, myslím, jednoduché, protože to nařídí svým zaměstnancům a hned bude strana. Je to nový fenomén. Myslím, že obsah si má diktovat tvar. Tedy nikoliv vytvořit tvar a teprve dumat, co s tím. Ale nechci nic zatracovat dopředu. Ať Andrej Babiš něco udělá a pak k tomu můžeme něco říct.

A.cz: Budete znovu kandidovat v prezidentské volbě?

Já jsem si vlastně tento rok od zkušenosti s prezidentskou volbou musel definovat, co to je, protože nevyrůstám od osmnácti let v politice. Takže si uvědomit, co to je politika v horních patrech, co jsou to média, co jsou výzkumné agentury.

A nebylo to o tom, že budu každý den komentovat, co si myslím třeba o zdražení ředviček. To dělá skoro každý a je toho nad míru. Princip, který mají v Tibetu, že když se někdo špatně zeptá, bouchnou ho bambusovou holí, by možná občas taky neškodil.

A.cz: Takže budete znovu kandidovat, nebo ne?

Řeknu vám to jednoduše: Vytvoří-li se klima, že opravdu je toto potřeba, že prezident má mít funkci spíše takového udržitele a strážce grálu, spíš než být takovou mechanickou postavou, pak ano. Bude-li poptávka, může být i nabídka.

 

Právě se děje

Další zprávy